dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

Supersygehus har fundet afløser efter teknikentreprenørs konkurs

Konsekvenserne ved skiftet fra en teknikentreprenør til en anden er til at overse, understreger Region Nordjylland. Brøndums afløser hedder nemlig Brøndum  
16. NOV 2023 10.35

Problemerne står i kø på byggepladsen i Aalborgs østlige udkant, hvor Nyt Aalborg Universitetshospital (NAU) de seneste mange år er skudt i vejret. Vand i murværket, udskiftning af kilometervis af vandrør og støj på sengestuerne står for eksempel højt på listen.

Og da teknikentreprenøren Brøndum blev taget under rekonstruktion i starten af oktober, stod byggeledelsen pludselig med endnu en udfordring. For hvem skulle nu overtage selskabets tilbageværende entrepriser og videreføre dem frem imod aflevering af supersygehuset?

Løsningen har dog vist sig at være tættere på, end man kunne frygte i regionshuset, der ligger blot en kilometer fra hospitalsbyggepladsen.

- Der er indgået ny kontrakt med Brøndum Installationer, og det har ingen negative økonomiske konsekvenser for Region Nordjylland, oplyser Region Nordjylland således til Licitationen.

De uddyber:

- Brøndum Installationer har overtaget Brøndum A/S’ kontrakt. Så økonomien for Region Nordjylland er uændret.

Har flere kontrakter på opførelsen af NAU

Selskabet Brøndum Installationer overtog en række entrepriser og driftsmateriel samt cirka 25 medarbejdere fra Brøndum-koncernen, som samlet beskæftigede omkring 400 op til konkursen.

Mere konkret har Brøndum Installationer overtaget det ansvar samt produkt- og udførelsesgarantien for de af Brøndum A/S-udførte vvs-installationer på NAU. Dermed er det et velkendt navn, som stadig skal høres på byggepladsen. Brøndum vandt i 2019 og 2020 i alt tre entrepriser på NAU.

I 2019 var der tale om en delkontrakt for vvs – en af 18 fagentrepriser indeholdende apterings-, luknings- og installationsarbejder – til en værdi af 51,5 mio. kr.

Året efter fik firmaet to fagentrepriser indeholdende vvs og ventilation i Servicebyen ved NAU i hus. Udbuddene havde en samlet værdi på 31 mio. kr.

- De havde udført og afsluttet deres arbejde, og bygningsafsnittene var overdraget til Region Nordjylland. Det, Brøndum A/S ikke nåede før deres konkurs, var at udbedre konstaterede mangler og udføre de aftalte udskudte arbejder, oplyser regionen om arbejderne.

Konkurs får kun lille betydning for byggeriet

Regionens folk medgiver, at konkursen har haft betydning på den korte bane. På sigt ventes hverken karakteren eller omfanget af de udestående arbejder dog at få betydning for byggeriet.

- Det har haft en forskydende effekt, at der ikke er arbejdet på de opgaver, som Brøndum har skullet udføre i rekonstruktionsperioden. Deres arbejder er nu indarbejdet i tidsplanerne, og det har ingen påvirkning på hovedtidsplanen, oplyser Region Nordjylland.

Det, Brøndum A/S ikke nåede at klare inden konkursen, er mindre skader og mangler som ridser på radiatorer, enkelte rørmærkninger og lignende. Derfor skulle det ikke have indvirkning på den brug, der er i bygningerne pt.

Det udskudte arbejde har lignende karakter. Eksempelvis opsætning af enkelte radiatorer, hvor der ved afleveringen endnu ikke var blevet færdigmalet.

Seneste forventede regnskab for NAU lyder på 6,6 mia. kr., hvilket svarer til en overskridelse af budgettet med cirka 1,4 mia. kr.

Da der blev taget første spadestik til sygehuset for nu ti år siden var planen, at det skulle være færdigbygget i 2020. Seneste tidsplan sætter anden halvdel af 2026 som tidspunktet, hvor supersygehuset endelig skal være klar og åbne dørene for de nordjyske patienter.

amp

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.