Sweco skal være rådgiver på Energiøen i Nordsøen de næste ni år
Sådan kan energiøen muligvis komme til at se ud. Visualisering: Sweco.

Sweco skal være rådgiver på Energiøen i Nordsøen de næste ni år

Som rådgiver skal Sweco bistå Energistyrelsen med teknisk rådgivning gennem de resterende faser af udbud, design og konstruktion mm. af energiøen i Nordsøen. Aftalen har en værdi af 400 mio. kr. med et loft på 600 mio. kr.

Rådgivningsvirksomheden har vundet er stor aftale med Energistyrelsen omkring energiøen i Nordsøen. Virksomheden skal således være teknisk rådgiver på projektet de næste ni år har Energistyrelsen efter et udbud valgt Sweco.

Sweco skal hjælpe Energistyrelsen med at formulere konceptet for Energiøen, forberede udbudsdokumenter, granske tekniske løsninger og tilbud, evaluere bydere samt føre tilsyn og kvalitetssikring under konstruktion og overdragelse af Danmarks kommende Energiø i Nordsøen. Aftalen har en værdi af 400 mio. kr. med et loft på 600 mio. kr., oplyser rådgivningsvirksomheden i en pressemeddelelse.

- Vi er i gang med en historisk og særdeles krævende opgave – at udvikle det stærkest mulige, fremtidssikrede koncept for Energiøen i Nordsøen. Vores valg af teknisk rådgiver skyldes, at Swecos tilbud er det samlede mest fordelagtige tilbud. Vi har haft et godt samarbejde med Sweco indtil videre og har været godt tilfredse med deres leverancer og rådgivning. Vi ser frem til at fortsætte samarbejdet, siger Mogens Hagelskær, der er vicedirektør i Energistyrelsen med ansvar for Energiøerne.

Energiøudbud klar til næste år

Målsætningen for de næste 12 måneders arbejde er at formulere et solidt og fremtidsorienteret koncept for Energiøen, som giver flest mulige aktører og konsortier mulighed for at byde ind med et relevant og målrettet tilbud. Forventningen er, at udbuddet er klar i september 2023.

Ambitionen er af skabe et koncept, der giver mulighed for at skabe en fleksibel ø, der åbner for at kombinere fordelene ved en inddæmmet ø og tilhørende platforme uden at begrænse mulighederne for innovative aktiviteter (fx PtX) og plads til at manøvrere rundt på øen.

- Set i lyset af klimakrisen skal vi transformere vores energiproduktion til vedvarende energi. Her bliver Danmarks Energiø i Nordsøen et foregangseksempel for resten af verdens grønne omstilling. I Sweco har vi længe haft det øverst på agendaen at bidrage med vores unikke kompetencer og ressourcer til at løfte netop den slags projekter. Derfor er vi gået målrettet efter at vinde opgaven som rådgiver på projektet, der uden tvivl bliver et stærkt afsæt for at tiltrække nye medarbejdere og vinde flere opgaver indenfor vedvarende energi, siger Tore Lucht, der er projektdirektør for Energiøen i Sweco.

På projektet rådgiver Sweco Energistyrelsen i tæt samarbejde med underrådgiverne Implement Consulting Group, MORE Consulting, WorldPower Consulting, Hegelund Advice og EPConsult Energies Nord.

amp