dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Syddanmark vil droppe indkøb af benzin- og dieselbiler i 2025
Region Syddanmark vil stoppe indkøb af personbiler, som kører på benzin og diesel. (Arkivfoto)
Foto: Thomas Borberg/Ritzau Scanpix

Syddanmark vil droppe indkøb af benzin- og dieselbiler i 2025

Regionen vil sætte turbo på omstillingen til elkøretøjer ved at stoppe indkøb af personbiler, som er drevet af fossile brændstoffer.

SYDDANMARK: Region Syddanmark har mandag vedtaget "Delstrategi for effektiv og fossilfri kørsel og transport", som indeholder en målsætning om frem mod 2030 at skære 35 pct. af CO2-udledningen fra kørsel og transport sammenlignet med 2020.

Den målsætning skal realiseres ved, at mere end 50 pct. af regionens samlede bilflåde skal være fossilfri i 2030. Det dækker bl.a. over, at 100 pct. af regionens personbiler skal være fossilfri, at 60 pct. af patientbefordringen skal være fossilfri, og at 25 pct. af køretøjerne på det præhospitale område skal være fossilfrie.

Som en del af godkendelsen af strategien blev regionsrådet derfor enigt om, at regionen ved udgangen af 2024 har købt sin sidste personbil drevet af diesel eller benzin. Det oplyser regionen i en pressemeddelelse.

- Vi går målrettet efter mere bæredygtige transportformer og indfører fuldt stop for indkøb af nye diesel-og benzinpersonbiler, så alle regionens personbiler fremover kører på el. Det er ambitiøst, set i forhold til at man på nationalt plan forventer, at elbiler udgør ca. 21 pct. af danskernes biler i 2030, men vi mener, det er realistisk med det marked for fossilfri personbiler, der allerede er nu, siger Karsten Uno Petersen (S), der er formand for Udvalget for Byggeri, Indkøb og Grøn Omstilling. 

Regionen har endnu ikke sat sig fast på konkrete målsætninger for fartøjerne på det præhospitale område såsom ambulancer, varebiler og køretøjer, der kører med liggende patienter. Det skyldes, at der endnu ikke er eldrevne alternativer, som lever op til de nødvendige krav til ambulanceområdet såsom hastighed både når det kommer til fart og opladning.

- Det er en balance, hvor vi sætter fuld fart på ambitionerne på de områder, hvor der findes løsninger, mens vi på andre områder må afvente udvikling af bæredygtige løsninger – en udviklingsopgave, vi også vil tage del i. Vi er overbeviste om, at de bæredygtige løsninger kommer, og derfor går vi i gang med at etablere en ladeinfrastruktur på regionens matrikler, siger Karsten Uno Petersen.

Delstrategiens målsætninger og indsatser vil fuldt implementeret skåne atmosfæren for ca. 6.300 tons CO2.

amp

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.