dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Ud med bøffer og ind med linser i rådhuskantine
Der skal serveres mere vegetarmad i Roskildes rådhuskantine og ældrepleje.
Foto: Signe Goldmann, Ritzau Scanpix

Ud med bøffer og ind med linser i rådhuskantine

Den er gal med klimaaftrykket i Roskildes rådhuskantine og madservicen til ældre, viser opgørelse. Det skal laves om.
17. MAR 2022 7.10

ROSKILDE: Byrådet i Roskilde besluttede for et par år siden, at CO2-aftrykket fra kommunens madforbrug skal skæres ned med 25 pct. senest i 2024. Og det går da også godt - i kommunens daginstitutioner og SFO'er.

Derimod kniber det gevaldigt i rådhuskantinen og i madservicen for de ældre. Begge steder ligger klimabelastningen pr. kilo indkøbt mad på det dobbelte af daginstitutioner og SFO'er. Det viser et notat, som i disse dage behandles i en række af kommunens udvalg.

Forklaringen er blandt andet, at daginstitutioner og SFO'er allerede målrettet har skåret ned på brugen af kød og er gået over til mere økologi. Det samme skal nu ske på rådhuset og i madservicen som følge af en fødevarestrategi, byrådet vedtog i maj sidste år.

I rådhuskantinen foreslår forvaltningen blandt andet, at der indføres endnu flere dage med rene vegetar-tilbud, at der bliver temadage eller -uger med fokus på klima, at personalet kommer på kursus, og at madspild bliver målt og registreret.

En digital opskriftsdatabase med klimavenlige retter skal tages i brug, og det foreslåes, at forplejning ved møder tages op til overvejelse. Endelig vil man forsøge at holde bedre styr på forhånd på, hvornår mange arbejder hjemme eller er på ferie.

Mindre uspist kød og en fristevogn

På ældreområdet vil man sjældnere tilbyde kalve- og oksekød og i stedet tilbyde mere fjerkræ, og man vil forsøge at skabe nye, spændende retter. Desuden vil man se på et stort antal biretter, som ofte ikke bliver spist. Her skal ses på andre alternativer som fx en "fristevogn" med lækre mellemmåltider.

Der skal fokus på en kulturændring på sundheds- og omsorgsområdet, fordi der indkøbes og tilberedes rigtig meget kød, som ikke bliver spist, står der i notatet.

Både rådhuskantinen og ældremaden har central styring af indkøbene, hvilket burde gøre det lettere at påvirke klimaaftrykket. Til gengæld er der stærke synspunkter om de ældres mad, og kantinen er i høj grad brugerfinansieret, hvilket kan modvirke de ønskede ændringer. 

Derfor er strategien baseret på vejledning og frivillighed, understreges det. Af samme grund kan man ikke forudse, hvor langt indsatsen vil hjælpe til at nå målet om de 25 pct. reduktion af klimaaftrykket.

Se notatet om implementering af fødevarestrategien her.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.