dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

Veganer havde ikke ret til særlig kost på sygehuset

Veganer blev ikke forskelsbehandlet, da hun ikke fik særlig mad på sygehus. Forening overvejer at anke dom.
23. MAJ 2024 14.30

En kvinde, der lever efter veganske principper, havde ikke ret til en særlig menu som indlagt på Hvidovre Hospital, viser dom fra Retten i Hillerød.

Dansk Vegetarisk Forening havde stævnet Region Hovedstaden på vegne af kvinden, som ikke var tilfreds med de måltider, som hospitalet kunne tilbyde hende under indlæggelsen. Det var diskrimination af kvinden, mente foreningen.

Men regionen frifindes i sagen, fremgår det af et resume af dommen på rettens hjemmeside. Retten lægger vægt på, at kvinden fik vegansk mad under sin indlæggelse og derudover havde mulighed for at supplere.

"Kvinden havde mulighed for selv at medbringe mad eller via pårørende eller andre at få leveret vegansk mad til hospitalet. Hun havde endvidere mulighed for at købe vegansk mad i en butik, der var beliggende på hospitalets område."

"Kvinden havde således efter rettens opfattelse ikke under sine indlæggelser været afskåret fra at spise vegansk mad i overensstemmelse med sin overbevisning", skriver retten.

Lettet region

Formand for Region Hovedstaden Lars Gaardhøj (S) er glad for frifindelsen, tilkendegiver han i en skriftlig kommentar til Ritzau:

"Jeg er rigtig ærgerlig over, at det her er endt med en retssag. Grundlæggende burde vi kunne finde praktiske løsninger ude på hospitalerne."

"Og helt overordnet har vi jo i regionen stort fokus på klima - også i vores køkkener, der serverer økologisk, klimavenlig og en del plantebaseret mad", skriver han.

Baggrunden

Den konkrete sag tager udgangspunkt i en kvinde, Mette Rasmussen, der i 2020 var indlagt på Hvidovre Hospital, der hører under Region Hovedstaden, i forbindelse med sin graviditet og fødsel.

Kvinden er ansat i Dansk Vegetarisk Forening og lever vegansk. Det vil sige, at hun kun spiser plantebaseret mad og altså ikke hverken kød, fisk eller mejeriprodukter. Hun var ikke tilfreds med den plantebaserede kost, som hospitalet kunne tilbyde hende. Det var eksempelvis ris, rodfrugter og knækbrød.

Dansk Vegetarisk Forening har i forbindelse med sagen fremført, at veganere er beskyttet som minoritet i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

Foreningen mener, at det derfor er diskrimination, hvis veganere ikke kan få et reelt vegansk måltid på sygehuset. Men den påstand afviste retten. Selv om udbuddet af vegansk mad ikke var lige så stort som til patienter, der spiste andet end vegansk kost, så er det ikke i sig selv nok til at være en krænkelse af menneskerettighederne, lyder det.

Overvejer anke

I Dansk Vegetarisk Forening overvejer generalsekretær Rune-Christoffer Dragsdahl nu, om sagen skal ankes, eller om foreningen skal rejse en ny sag på vegne af en anden borger.

- Vi har alene i år fået mere end 400 henvendelser fra borgere om den her problemstilling på landets hospitaler, siger han.

Vegetarforeningen har rejst flere sager på vegne af borgere for at sikre plantebaseret mad i de offentlige køkkener.

I en anden sag har foreningen fået medhold i, at en piges menneskerettigheder blev overtrådt, da hun ikke kunne få et vegansk måltid i sin børnehave i Jammerbugt Kommune.

To andre sager er dog droppet. Den ene på grund af forældelse. Den anden da den berørte familie flyttede til udlandet. 1.400 borgere har doneret godt 500.000 kroner til vegetarforeningen, så den kan føre sagerne.

/ritzau/

Red: tilføjet afsnittene 6-8 med kommentarer fra regionsrådsformand kl. 14.48

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.