DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Bornholms Regionskommune politianmeldt i anlægsskandale

Byrådspolitiker har tabt tålmodigheden med Bornholms Regionskommune i sag om et underbudgetteret byggeprojekt.

BORNHOLM: En sag om et skandaleramt byggeprojekt på et plejecenter  - Snorrebakken - på Bornholm, får nu byrådspolitiker René Danielsson (DF) til at anmelde regionskommunen til politiet.

Sagen kom for alvor for dagen i foråret, da det via en aktindsigt kom frem, at et utilstrækkeligt anlægsbudget på knap 7,7 mio. kr., politikerne havde igangsat projektet på, ikke var det, eksperter havde anbefalet.

Der forelå nemlig også en vurdering, der gik på, at projektet ville beløbe sig i 15,5 mio. kr. Efterfølgende er det blandt andet kommet frem, at kommunen har brudt både tilbuds- og styringsloven i sin håndtering af projektet, skriver TV2 Bornholm.

TV2 Bornholm har tidligere kunnet fortælle, at en undersøgelse fra det eksterne revisionsfirma BDO i juni fastslog, at kommunen havde indhentet tilbud hos den lokale virksomhed HJB Byggeforretning til en værdi, der var så stor, at flere paragraffer i tilbudsloven blev brudt. Paragraffer, der ellers er til for at sikre, at flere virksomheder får chancen for at byde ind.

I stedet var det kun virksomheden HJB Byggeforretning, der blev bedt om at udføre tømrerarbejdet på stedet - og nu viser det sig så, at den entreprenør, der fik opgaven uden konkurrence, er jagtkammerat med den leder, der stod med ansvaret for tilbudsindhentningen i den konkrete sag.

'Politiet er bedst til at vurdere'
Kommunens håndtering af sagen får nu René Danielsson til at gå til politiet.

- Jeg gør det, fordi jeg er en lille smule utilfreds med den måde, forløbet er kørt på. Og jeg føler, at man springer let og elefant henover med de interne og eksterne redegørelser, der er blevet lavet. Og så tænker jeg, at når det lige præcis gælder strafferet, så er der nogen, der er bedre til at vurdere det, end jeg er, siger René Danielsson til tv-stationen.

'Der er i Bornholms Regionskommune konstateret flere lovbrud, beskyldninger om kammerateri, fortielser og vildledelse over for kommunens øverste politiske ledelse, kommunalbestyrelsen. Derfor vil jeg gerne anmelde regionskommunen for mulige brud på straffelovens følgende paragrafer: §150, § 155 og § 161', skriver René Danielsson ifølge Bornholms Tidende i sin anmeldelse, hvor han også drager paraleller til Farum-sagen:

'Det sker blandt andet med baggrund i sigtelserne og domsfældelserne fra Farum-sagen, hvor man fandt, at der var tale om stillingsmisbrug ved ulovligt brug af deponerede midler, og tilbageholdelse af informationer til kommunalbestyrelsen/byrådet. Ligeledes har man ignoreret advarselslamper, som kunne have stoppet ulovlighederne i regionskommunen', skriver René Danielsson i sin anmeldelse.

Borgmester: Vi er oppe i en voldsom kaliber
Borgmester Winni Grosbøll (S) afventer politiets reaktion, men hun lægger ikke skjul på alvoren i beskyldningerne mod kommunen.

– Anmeldelsen er efter nogle paragraffer i straffeloven, hvor én åbner op for fængselsstraf i op til tre år. Så er vi oppe i en kaliber, hvor det er ret voldsomt - og med reference til Farum-sagen, den største kommunale sag i danmarkshistorien. Jeg må indrømme, at jeg aldrig havde troet, at jeg skulle blive sammenlignet med Peter Brixtofte, siger hun til Bornholms Tidende.

Læs mere om sagen på TV2 Bornholm her.