dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Brønderslev får kulturhus til 130 millioner
Illustration fra forundersøgelsen "Fabrikken - fra industriområde til kulturhus". Udarbejdet af Anne Mette Exner Arkitektur m.fl.

Brønderslev får kulturhus til 130 millioner

Kulturhuset med det foreløbig navn Fabrikken skal opstå i en tidligere smedefabrik midt i byen.

BRØNDERSLEV: Et historisk bygningskompleks i Brønderslev skal nu omdannes til byens centrale kultur- og samlingssted, fremgår det af en pressemeddelelse.

Bag projektet til 130 mio. kr. står Brønderslev Kommune, Vildmosemuseet og Brønderslev Amatørscene. Ombygningen støttes af bl.a. A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal og den filantropiske forening Realdania.

Siden 1800-tallet har Brønderslev by udviklet sig rundt om smedefabrikken Pedershaab, senere PN Beslag, så industrikomplekset i dag ligger centralt i byen. Over de seneste år er produktionen flyttet fra de historiske bygninger, som har ligget delvist ubrugte hen. Flere af bygningerne er bevaringsværdige, og i 2021 vedtog Brønderslev byråd en vision for omdannelsen af kulturmiljøet.

Konkret skal fire sammenhængende produktionsbygninger omdannes til et aktivitets- og kulturhus med teatersal, en biografsal, en kulturskole, et museum, et spisested samt administration, mødelokaler og et åbent, indendørs aktivitetstorv.

Inden omdannelsen kan gå i gang, skal der holdes en arkitektkonkurrence. Der bliver også etableret en særskilt fond, som skal stå for byggeriet.

Kulturhuset har foreløbig fået navnet Fabrikken og skal huse bl.a. teater- og biografsal, museum, spisested og kulturskole.

Projekt til ca. 130 mio. kr.

  • Brønderslev Kommune finansierer med 30 millioner kroner, Vildmosemuseet med 10 millioner kroner og Brønderslev Amatørscene med 5 millioner kroner.
  • Projektet støttes af Realdania med 45 millioner kroner, A.P. Møller og Hustru Chastine Mc-Kinney Møllers Fond til almene Formaal med 45 millioner kroner og Det Obelske Familiefond med 2,5 millioner kroner.

dotn

 

 
 
 
 
 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.