dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Elbit-systemer bliver forsinket og op mod en milliard dyrere
Elbit-systemerne bliver forsinket med et år, og så bliver de op mod en milliard kroner dyrere, fortæller forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) på et pressemøde onsdag aften. (Arkivfoto). - Foto: Rolex Dela Pena/Ritzau Scanpix

Elbit-systemer bliver forsinket og op mod en milliard dyrere

Forsvarsminister regner med, at ildstøttesystemer bliver forsinket et år og omkring en milliard kroner dyrere.
3. APR 2024 21.50

De ildstøttesystemer, som Forsvaret har købt af den israelske militærteknologivirksomhed Elbit, bliver forsinket og kan blive væsentligt dyrere, fortæller forsvarsminister Troels Lund Poulsen på et pressemøde onsdag aften.

- Man har ikke givet korrekte oplysninger om omfanget af udgifter. Det er dybt beklageligt. Det er på alle måder ikke tilfredsstillende, siger Troels Lund Poulsen.

PULS- og ATMOS-systemerne bliver forsinket med omkring et år, og det forventes, at de kan blive op mod en milliard kroner dyrere, siger ministeren ved pressemødet.

I en pressemeddelelse fra Forsvarsministeriet fremgår det, at det bliver dyrere, fordi der ved anskaffelsen af raketkasteren PULS "ikke blev taget højde for yderligere køretøjer, personel, ammunition og etablissement".

Meget utilfredsstillende

Systemerne bliver forsinket, da der blandt andet skal "trækkes kabler, indbygges taktiske radioer samt installeres et føringssystem", inden de kan fungere sammen med resten af brigadens enheder. Ud over det skal der lave testskydninger.

- Det er dybt problematisk, at det viser sig, at politikerne ikke har taget beslutningen om at købe PULS-systemet på et fuldt oplyst grundlag. Vi risikerer nu at stå med en markant ekstraregning, som skal dækkes af midlerne fra forsvarsforliget.

- Det er meget utilfredsstillende, at vi ikke har fået fuldt dækkende oplysninger, inden beslutningen blev taget, siger Troels Lund Poulsen i pressemeddelelsen.

I oktober besluttede forsvarsministeren og en række af Folketingets partier at indlede en uvildig advokatundersøgelse af anskaffelsen af systemerne i januar 2023. På baggrund af de nye oplysninger vil Troels Lund Poulsen udvide den undersøgelse.

Den daværende forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) blev hovedperson i sagen om det milliardstore køb af Elbit-systemerne. Indkøbet er blevet kaldt "forhastet".

Det er forventningen, at systemerne kan tages i brug "i løbet af 2026". Ved pressemødet sagde forsvarsministeren, at det vil blive i udgangen af 2026. Forsvarskommandoen mener ikke, at forsinkelsen vil have en betydning for de beredskaber, som Danmark har tilmeldt Nato.

/ritzau/

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.