DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Foto: Niels Christian Vilmann, Ritzau Scanpix

Fem tiltalt: Forsvarets styrelse har løjet for Rigsrevisionen

Midt- og Vestjyllands Politi har rejst tiltale mod fem mænd i stor sag om bestikkelse. Statsrevisorerne finder det 'helt uacceptabelt', at Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse har givet Rigsrevisionen ufuldstændige oplysninger.

Fem mænd er tiltalt for blandt andet bestikkelse og groft mandatsvig i en sag fra Forsvarets Ejendomsstyrelse. Ifølge anklagen drejer det sig om et beløb på 1,8 mio. kr. Det fremgår af en pressemeddelelse fra Midt- og Vestjyllands Politi.

To af de tiltalte er tidligere civilt ansatte hos Forsvarets Ejendomsstyrelse.

Som følge heraf udtaler Statsrevisorerne kras kritik og finder det 'helt uacceptabelt', at Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse har givet Rigsrevisionen ufuldstændige og urigtige oplysninger.

I samme sag er en tidligere ansat i en entreprenørvirksomhed tiltalt for at have bestukket de to ansatte i Forsvaret og for at have begået mandatsvig af særligt grov karakter for mere end 1,1 mio. kr. over for sin nu tidligere arbejdsgiver.

Derudover er de sidste to tiltalt for at have medvirket til bestikkelse og mandatsvig for samlede beløb på henholdsvis 775.000 og 689.375 kr.

Sagen mod de fem mænd kommer til at køre ved Retten i Viborg. Den er dog endnu ikke berammet, men man forventer, at der skal afsættes 20 dage. Det er uvist, hvordan de fem forholder sig til tiltalen.

Offentligheden hørte først om sagen torsdag. Men politiets journalnummer afslører, at sagen blev oprettet i politiets systemer helt tilbage i 2016.

Formand for statsrevisorerne Henrik Thorup (DF) siger, at det er 'rystende', at Forsvarsministeriet har givet Rigsrevisionen urigtige oplysninger. Dermed er hele kontrolsystemet med ministerierne bragt i tvivl:

- Det er chokerende det her. Jeg har aldrig været uden for noget lignende. Jeg har været statsrevisor i 20 år, og jeg har aldrig set noget lignende. Det er rystende, og derfor har vi også udtalt en meget skarp kritik, siger Henrik Thorup.

Statsrevisor Frank Aaen (EL) siger, at det skal sikres, at alle styrelser fremover har en regel om 'fire øjne' på hvert indkøb. Det burde være en lektie for alle efter Britta-sagen, mener han.

Statsrevisor Britt Bager (V) siger, at Rigsrevisionen i april måned har orienteret departementschefen i Forsvarsministeriet om sagen i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse. Forsvarsminister Trine Bramsen siger, at hun først et blevet orienteret om sagen i denne uge.

- Vi kan ikke gå ind i, hvordan orienteringen af ministeren har været. Vi må gå ud fra, at der er nogle arbejdsgange i Forsvarsministeriet, hvor de beslutter, hvornår ministeren bliver orienteret. Men når der er en whistleblower i Forsvarsministeriets ejendomsstyrelse, så må man forvente, at det når højt op, siger Britt Bager.

Socialdemokratiets statsrevisor Flemming Møller Mortensen fastholder, at det er normalt, at det i første omgang kun er departementschefen, der bliver orienteret.

Ritzau

Opdateret 11.50 efter Statsrevisorernes pressemøde.