DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Fik 300.000 kr.: Hackere udgav sig for at være borgmester

ODENSE: En simpel mail, der indledte med spørgsmålet 'Kan vi lave en betaling på EUR 39.450 i dag?', endte den 27. februar sidste år med at koste Odense Kommune en mindre formue. Mailen var sendt til en unavngiven kontorchef og var underskrevet borgmesteren i Odense, Peter Rahbæk Juel (S). Problemet var bare, at det ikke var borgmesteren, men ukendte hackere, som var afsenderen, og på under to timer lykkedes det hackerne at franarre kommunen næsten 300.000 kr. Det skriver Ekstra Bladet.

Ifølge avisen blev den unavngivne kontorchef udsat for et såkaldt CEO-fraud, hvor hackere typisk udgiver sig for at være direktør i en virksomhed og forsøger at overbevise ansatte til at udbetale et pengebeløb. Den usædvanlige mail vakte i første omgang mistanke hos kontorchefen, men selvom chefen forsøgte at få borgmesteren til at fremsende dokumentation - eller bruge sit MasterCard - valgte chefen i sidste ende at overføre pengene.

- Medarbejderen stolede på borgmesteren, og så blev pengene overført, siger Sarah Gaarde, chef for Økonomi og Effekt i Odense Kommune og daglig leder for kontorchefen, til Ekstra Bladet. Hun betegner sagen som 'en menneskelig fejl', og forklarer til avisen, at det hurtigt gik op for kontorchefen, at mailen ikke var fra borgmesteren. Sagen er meldt til politiet, og det er ifølge Ekstra Bladet lykkedes Odense Kommune at få 55.000 kr. tilbage fra den bank, som pengene blev overført til. 

thb