dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

Fjernvarme Fyn brugte forkert klausul og kan derfor ikke straffe entreprenør for underbetaling

Udover en efterbetaling til de underbetalte medarbejdere, har det reelt ingen konsekvens for hovedleverandøren Andritz, at selskabets underleverandører har benyttet underbetalt arbejdskraft i forbindelse med arbejde for Fjernvarme Fyn.
22. MAR 2023 9.37

Der har ikke været styr på arbejdsforholdene hos de virksomheder, der står for at etablere et stort biokedelprojekt på Fjernvarme Fyn. Syv ud af 11 underleverandører til den finske hovedleverandør Andritz har givet sine medarbejdere for lidt i lønningsposen i 2022. Det er kommet frem i kontroller, som kontrolenheden i Odense Kommune og Fjernvarme Fyn har lavet, skriver Fyens Stiftstidende.

Det kommer dog ikke til at koste finske Andritz nogen bodpenge. Fjernvarme Fyn har nemlig, på trods af at selskabet er kommunalt ejet hovedsageligt af Odense Kommune, besluttet at benytte egne frem for de arbejdsklausuler, der er gældende for virksomheder, der arbejder for Odense Kommune.

Det valg gør reelt, at Fjernvarme Fyn ikke kan sanktionere leverandøren ved mislighold af kontrakten, siger advokat Henrik Karl Nielsen, der er specialist i arbejdsklausuler og har gennemgået Fjernvarme Fyns kontrakt med Andritz, skriver TV2 Fyn, som i samarbejde med Fyens Stiftstidende har dækket sagen.

- Forskellen er sanktionerne. I klausulerne fra Odense Kommune er der mulighed for at kræve bod, men det er der ikke i klausulerne fra Fjernvarme Fyn. Her kan man kun kræve forholdene bragt i orden, og hvis det ikke hjælper, har man reelt ikke så mange andre muligheder end at erklære aftalen for misligholdt og opsige den, siger han. 

Ifølge advokaten vil eneste sanktionsmulighed for Fjernvarme Fyn være, at opsige kontrakten, hvilket ville kunne indebære risiko for erstatningskrav, hvis den dommer ikke kom frem til, at bruddet på kontrakten var alvorligt nok til en opsigelse. Derfor undrer Henrik Karl Nielsen sig over, hvorfor Fjernvarme Fyn overhovedet har lavet egne klausuler. Ifølge Fjernvarme Fyn er det dog helt normalt, at de har deres egne betingelser i udbuddene.

- Vi skal have vores egne udbudsbetingelser – de kan godt være ens med Odense Kommune, men vi er nødt til at have et sæt Fjernvarme Fyn-leveringsvilkår og udbudsbetingelser. Der kan ikke bare henvises til, at man skal overholde Odense Kommunes vilkår, siger Jan Strømvig, der er fjernvarmechef hos Fyns Fjernvarme.

amp

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.