DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Foto: Finn Frandsen, Ritzau Scanpix.

Folketinget er blevet vildledt om elektronisk valgsystem

Minister fik urigtige oplysninger om, hvem der står bag virksomhed, der skal levere software til valgsystem
5. MAR 2018 5.40

Der er sået tvivl om oplysninger om, hvem der reelt står bag den virksomhed, som skal levere softwaren til et nyt valgsystem i Danmark, skriver Politiken. Leverandøren har angiveligt fortalt den halve historie og givet et urigtigt svar til økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA).

Det svar videregav ministeren for nylig til Folketinget, da han blev bedt om at redegøre for, hvem de endelige ejere af firmaet Smartmatic er.

Ifølge Berlingske er Smartmatic grundlagt i Venezuela, hvor firmaets valgsystem blev brugt første gang i 2004. Systemet er siden udbredt til en række lande. I Filippinerne blev det anvendt ved præsidentvalget i 2016, og det førte til 'voldsom kritik' af selskabet, skriver Berlingske.

Simon Emil Ammitzbøll-Bille har indskærpet over for KL, at det er 'afgørende, at Folketinget kan have tillid til, at de altid modtager fyldestgørende svar på stillede spørgsmål', skriver han til Politiken.

Han tilføjer: 'Jeg vil gerne sige meget klart, at jeg går ind for fuld åbenhed omkring denne vigtige sag'.

På grund af Politikens afsløringer har ministeren nu sendt en redegørelse til Folketinget med de korrekte oplysninger.

Smartmatic er det softwarefirma, som kommer til at udvikle den elektroniske rygrad bag kommende folketings- og kommunalvalg her i landet. Ifølge svaret, som ministeren fik, er Smartmatics i sidste ende ejet af et selskab i London. Men det passer ikke. Ifølge Politiken leder firmaets reelle struktur til Curaçao, der hører til de Nederlandske Antiller.

Som bekendt stemmer vi ikke elektronisk i Danmark. Men valgene bliver afholdt ved hjælp af et stort it-system, der holder tråd i eksempelvis cpr-numre og i registreringen af kandidater. Systemet kom i udbud efter 40 år hos det tidligere kommuneejede KMD.

25. januar skrev DXC Technology, der tidligere hed CSC, under på at levere en løsning sammen med Smartmatic. Efter at Politiken har undersøgt ejerforholdet, erkender DXC Technology, at de endelige ejere er registreret i Curaçao. Det fortalte de fredag til ministeren.

Ritzau