dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Folketingets finansudvalg skal tage stilling til ekstrabevilling til indkøb af coronapille
Coronapillen Paxlovid blev præsenteret af sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på onsdagens pressemøde i Statsministeriet om den fremtidige coronastrategi.
Foto: Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix

Folketingets finansudvalg skal tage stilling til ekstrabevilling til indkøb af coronapille

Det er vigtigt, at kommende pillebehandling mod covid-19 bliver sat i gang hurtigt, siger eksperter.
22. JUN 2022 13.56

Det er en gamechanger, at Danmark fra efteråret står til at få en pille, der kan gives til coronasmittede for at undgå alvorlig sygdom. Det siger Lone Simonsen, der er epidemiolog ved Roskilde Universitet.

Tabletten - Paxlovid - blev præsenteret af sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på onsdagens pressemøde i Statsministeriet om den fremtidige coronastrategi. Folketingets finansudvalg skal torsdag tage stilling til en ekstra bevilling til køb af paxlovid, som er en behandling mod covid-19-sygdom i tabletform, fortalte Heunicke.

Ifølge Lone Simonsen er tabletten en rigtig effektiv behandling, hvis man får den tidligt i forløbet.

- Det er gamechanging behandling mod corona, og tabletterne kan forebygge alvorlig sygdom. Spørgsmålet er, hvordan man kan få disse piller ud til folk hurtigt nok. For hvis man ikke får den hurtigt nok, er den ikke noget værd, siger hun.

Hvis man for eksempel først bliver testet mod corona, når man er indlagt på hospitalet, mener Lone Simonsen, at det er for sent at modtage pillebehandlingen.

- Men hvis man gør, som Søren Brostrøm (direktør i Sundhedsstyrelsen, red.) siger, og lader sig teste hurtigt, hvis man har symptomer, så har vi den ekstra hjælp efter sommerferien.

Det er indtil videre uklart, hvor man kan få pillen, hvem der kan få pillen, og om man kan få den allerede efter en positiv hjemmetest, påpeger Lone Simonsen. Det er ligeledes uvist, hvad prisen bliver.

Klart fremskridt

Virolog Allan Randrup Thomsen kalder tabletten for et klart fremskridt. Men han er enig med Lone Simonsen i, at den skal ud hurtigt til dem, der er i risikogruppen for at blive indlagt med covid-19.

- Det er vigtigt, at vi får identificeret, hvem der skal have tabletten, fordi det er særlige målgrupper, der skal have medicinen, og det forudsætter en vejledning til de praktiserende læger, siger han.

Det er medicinalselskabet Pfizer, der står bag pillen Paxlovid. Pillebehandlingen består af to piller, der skal tages cirka hver 12. time i fem døgn.

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, har fundet, at risikoen for hospitalsindlæggelse falder med 85 pct. hos dem, der har fået pillen, sammenlignet med dem, der ikke har.

Ritzau

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.