DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Gentofte forsøger sig med trepartsforståelse om udbud

Ti principper for udbud aftalt med fagforeninger og arbejdsgiverorganisationer skal nu afprøves i praksis.
25. NOV 2019 10.31

GENTOFTE: Et udbud af rengøring og vinduespolering i Gentofte Kommune rummer en nyskabelse, nemlig den forudgående runde med forventningsafstemning mellem kommune, fagforening og arbejdsgivere. Altså en slags trepartsforståelse.

Selv kalder Gentofte Kommune det for '3-i-1 udbud', og hensigten er at undgå, at der efter et udbud kommer kritik af pris, kvalitet og arbejdsvilkår. I praksis ses det ved, at kommunen inviterer relevante fagforeninger og arbejdsgiverorganisationer til en dialog, inden udbuddet skrives færdigt i stedet for som hidtil, hvor kommunen normalt kun er i dialog med udvalgte leverandører.

Inddragelsen af flere parter skal være med til at sikre, at der drages nytte af de forskellige parters erfaringer, så det kan aftales, hvilke principper der skal gælde det enkelte udbud. Ideen bag blev første gang præsenteret af Gentoftes borgmester Hans Toft (K) på Folkemødet i 2016, og nu testes modellen af i et konkret udbud.

I forbindelse med udbuddet af rengøring og vinduespolering har Gentofte Kommune siden foråret været i dialog med fagforeningerne 3F og FOA, arbejdsgiverorganisationen Dansk Industri og brancheforeningen Danske Service. Det har udmøntet sig i ti anbefalinger, som nu skal stå deres prøve.

Det konkrete udbud af rengøring og vinduespolering skal erstatte omkring 125 forskellige kontrakter fordelt på cirka 35 leverandører af rengøring og cirka 45 leverandører af vinduespolering. Den samlede nuværende pris vurderes til cirka 40 mio. kr. årligt, og forventningen er, at der er penge at spare, selvom prisen ifølge de ti principper højst må vægte 40 pct., og at udbuddet vil føre til en mere ensartet kvalitet og en mere entydig håndtering og kontrol med opgaven.

Gentofte Kommune forventer at sende opgaven i udbud i starten af december, og at nye leverandører er udpeget til juni næste år. De nye kontrakter ventes at træde i kraft 1. november 2020.

mk