dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

Gentofte vil udvikle værktøjer til bæredygtige indkøb

Kommunen vil stille sig i spidsen for at udvikle cirkulært indkøb for alle landets kommuner.
24. JAN 2023 15.17

GENTOFTE: Hvilke nye værktøjer, juridiske rammer og økonomiske strukturer skal til for, at landets kommuner kan købe ind på en bæredygtig måde og dermed komme nærmere målene i deres klimaplaner?

Det har Gentofte nu påtaget sig ansvaret for at udvikle, oplyser kommunen.

Tidligere har det været økonomiske hensyn og "kvalitet for pengene", der har været afgørende for de valg, der bliver truffet, når kommunerne svinger dankortet. Men siden december 2021 har Gentofte Kommune, sideløbende med mange andre kommuner, vedtaget at købe ind efter den tredobbelte bundlinje, hvor der bliver taget højde for både økonomi, klima-/miljø og sociale faktorer.

Lang levetid

Det kan være en vanskelig overgang til cirkulær økonomi, hvor man ser økonomi som et kredsløb, hvor produkterne skal genbruges eller genanvendes. En maskine, der i udgangspunktet er dyr, men til gengæld har en lang levetid, er typisk bedre for klimaregnskabet end en tilsvarende langt billigere maskine, der skal skiftes ud efter et par år.

Men hvordan vejer man de faktorer op over for hinanden, når man sidder med ansvaret? Og hvordan regner man ud, hvad der giver bedst mening at investere i? Den udfordring sidder indkøbere overalt i landets kommuner med. Og den skal de nye værktøjer, som Gentofte Kommune er i gang med at udvikle, hjælpe med at løse.

Udviklingsarbejdet sker i regi projektet Circular Economy Beyond Waste, der er finansieret af midler fra EU's LIFE-program. Her har Gentofte Kommune altså ansvaret for delprojektet om cirkulære offentlige indkøb.

- Danske kommuner er en meget forskelligartet størrelse. Nogle har store indkøbsafdelinger med specialiserede teams, andre har enkelte medarbejdere, som køber ind til flere områder. De værktøjer, vi nu er i gang med at udvikle, skal kunne bruges af alle. Derfor vil vi etablere et samarbejde med en håndfuld kommuner af forskellig størrelse, som kommer til at teste og give feedback på værktøjerne, siger borgmester Michael Fenger (K).

Ikke længere end andre

Kommunen erkender, at andre kommuner er længere end Gentofte i arbejdet med at omstille til cirkulær økonomi - i hvert fald på det teoretiske plan. Problemet er at få visionerne implementeret i praksis.

- Vi sidder nok et sted midt i bussen, når det kommer til cirkulær økonomi. Så vi er flere steder lige så meget på bar bund som mange andre kommuner og kender derfor de udfordringer, som omstillingen medfører. Det er ikke nemt. Og samtidig haster det, hvis vi skal nå i mål med vores ambitiøse klimamål. Så vi kommer virkelig til at asfaltere, mens vi kører i det her projekt, siger Michael Fenger.

Projektet startede i januar 2022 og skal være afsluttet med udgangen af 2029.

Læs mere om projektet Circular Econimy Beyond Waste her.

ak

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.