DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Foto: Linda Johansen, Ritzau Foto.

Glem radio og batterier, husk i stedet mobil og powerbank

Opdaterede katastroferåd fra Beredskabsstyrelsen har rettet ind efter den teknologiske og mediemæssige udvikling

Beredskabsstyrelsen har skrottet årtiers faste råd om at sørge for at have en batteridrevet radio i hjemmet, så man i katastrofesituationer kan orientere sig selv uden strøm. Radioen er forældet, i stedet mener rådet nu, at man altid skal have sin smartphone på sig, og rådet om at have ekstra batterier liggende til radioen er udskiftet med et råd om at have en powerbank med ekstra strøm til mobilen.

Det er både den teknologiske og den mediemæssige udvikling, der har ført til det nye råd. Men en smartphone kan man - foruden at ringe og blive ringet op - også sende beskeder, høre radio, se tv og ikke mindst tjekke hjemmesider og sociale medier. Især sidstnævnte har vist sig at spille en vigtig rolle i forbindelse med katastrofer.

'Sociale medier kan bruges til at sprede vigtig information, eksempelvis om oversvømmelser på metrostationer eller befærdede veje', siger chefen for Beredskabsstyrelsens Center for Krisekommunikation, Thomas Dybro Lundorf.

Sociale medier har dog også vist sig effektive til at sprede rygter og forkerte oplysninger, og derfor indeholder de nye beredskabsråd også anbefalinger om at dele billeder med omtanke og at være kildekritisk. Beredskabsstyrelsen har desuden udgivet appen Mobilvarsling, der kan give besked om ulykker i nærheden.

Ritzau+mk

Se flere råd om Hjælp til selvhjælp på Beredskabsstyrelsens hjemmeside