DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Københavnerne skal have grønne måltider fra kommunens 1.000 køkkener.
Foto: Nikolai Linares, Ritzau Scanpix

Kommunen vil servere kål og kikærter i stedet for kød

Københavns Kommune vil barbere 25 pct. af madens klimaaftryk - og det betyder mindre kød og flere grøntsager i de kommunale måltider.
18. AUG 2019 12.02

KØBENHAVN: Københavnerne skal spise mindre kød og flere kartofler, kikærter og kål. Politikerne på Københavns Rådhus vil gøre de 70.000 måltider, der hver dag laves i kommunens køkkener, mere klimavenlige. Hele 25 pct. skal der være barberet af madens klimaaftryk, når vi når 2025.

I foråret lancerede Københavns Kommune sin nye fødevarerstrategi med sigte på klimaaftryk og bæredygtige råvarer. Kommunen køber årligt fødevarer for næsten 300 mio. kr. til byens skoler, plejehjem og daginstitutioner og vedkender sig sit ansvar for bæredygtigheden i forbruget. Initiativet udgjorde næste skridt med en ny fødevarestrategi, der skulle sikre endnu bedre og sundere måltider til byens børn og ældre – og styrke kommunens klimaindsats.

- I København har vi allerede styrket madkvaliteten i vores institutioner, så der i dag bliver serveret god, økologisk mad til byens børn, unge og ældre. Nu tager vi næste vigtige skridt, så vi sikrer endnu sundere måltider og samtidig mindsker kommunens madspild og klimaaftryk – for også her skal København gå forrest på den grønne dagsorden, sagde overborgmester Frank Jensen (S) dengang.

Og det er visionen i en ny mad- og måltidsstrategi, som et flertal i Økonomiudvalget har vedtaget. Fødevarestrategien skal efter planen præsenteres på det store internationale klimatopmøde, C40 Mayors Summit, der holdes i København til efteråret.

Fra rødt kød til plantebaseret føde
Strategien får direkte indflydelse på den daglige mad i Københavns Kommunes køkkener i børnehaver, bosteder, skoler, plejehjem og kantiner. 

- Vi skal tænke vores klimaaftryk ind, når der skal laves mad i de små 1.000 kommunale køkkener, som overborgmester Frank Jensen (S) formulerer det i Politiken. Han fremhæver, at det røde kød udgør tre procent af udgifterne på kommunens madbudget, men at det står for 45 pct. af den samlede CO2-udledning fra maden.

- Vi kan altså reducere klimabelastningen alene ved at udskifte det røde kød med gris, kylling eller plantebaserede fødevarer. Og jeg er sikker på, at København kan blive en foregangsby på det her område, tilføjer han.

Helt konkret er målet, at CO2-udledningen fra kommunens produktion af mad er faldet med 25 pct. i 2025. Målet kommer i halen på, at Københavns Kommune har nået sit mål om mere økologi, så næsten 90 pct. af ingredienserne i de kommunale måltider i dag er økologisk.