DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Kuldsejlet byudviklingsprojekt har kostet kommune 387 mio. kr.

Pengene til Vinge-projektet er ikke spildt, mener Frederikssund Kommune
10. JAN 2018 7.29

FREDERIKSSUND: 387 mio. kr. har drømmen om at skabe et af danmarkshistoriens største byudviklingsprojekter indtil videre kostet de ca. 40.000 borgere i Frederikssund Kommune, viser en aktindsigt som DR København har fået.

Projektets fremtid har været uklar, siden byrådet i. december sidste år besluttede at afbryde samarbejdet med AP Ejendomme og MT Højgaard, der ellers havde kontrakt på at udvikle og opføre Vinge Centrum.

Men regningen til skatteyderne på 387 mio. kr. er allerede udskrevet og pengene betalt til blandt andet køb af grunde, byggemodning og konsulentbistand. Det første trecifrede millionbeløb til jordkøb blev hentet ud af kommunekassen tilbage i 2009, men langt størstedelen af pengene er brugt i perioden fra 2014 til i år.

Der har aldrig været en sikker aftale om udviklingen af Vinge, og derfor heller ingen sikkerhed for, at kommune kunne hente investeringen hjem igen.

- Det virker som om, at man har haft en meget stor optimisme omkring, hvor hurtigt det kunne gå, og dermed udsætter man kommunen for en betydelig økonomisk risiko, siger professor i samfundsvidenskab Bent Greve fra Roskilde Universitet til DR København.

Bent Greve bakkes op af kommunalforsker Roger Buch fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

- Det betyder, at man står med et økonomisk problem, som kan blive langsigtet. Hvis det bliver ved med at trække ud med at få realiseret projektet, så vil den her investering være noget, som kommunen skal vente rigtig mange år med at få et afkast af, siger Roger Buch til DR København.

Afkastet er da også langt fra de flere hundrede millioner kroner, som kommunen allerede har budgetteret med at få i kassen. Af aktindsigten fra Frederikssund Kommune fremgår det, at den samlede indtægt fra Vinge-projektet indtil nu har været 36 mio. kr.

- Pengene er ikke spildte, for vi er i gang med en proces, hvor der skal ske et genudbud. Man skal også kigge på, hvad de udgifter dækker over. Hovedparten er jo ting, vi har fået eller jordkøb, som repræsenterer en ganske betydelig værdi. Vi har helhedsplanen, og vi har hele det tekniske grundlag for at arbejde videre, siger kommunaldirektør Ole Jacobsen til DR København.

Borgmester John Schmidt Andersen (V) vurderer, at der bliver brug for forarbejdet, hvis det lykkes at få Vinge-projektet i udbud igen, sådan som han håber på.

- Jeg synes jo i virkeligheden ikke, at vi er løbet nogen stor risiko. De penge, vi har brugt, er jo ikke tabt. Vi har brugt nogle penge på nogle rådgivere, som er tabt, men alt andet, vi har lavet, er jo ikke tabt, siger John Schmidt Andersen til DR København.

mk