DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Ni sjællandske kommuners madaffald nu til Odense

Madaffald fra Argo skal forbehandles i Ølstykke, og pulpen køres til bioforgasning ved Odense.
12. MAR 2020 12.54

Affaldet fra de ni ejerkommuner i sjællandske Argo er de seneste år blevet kørt til Sønderjylland til videre behandling. Nu vil alle ni vælge en ny løsning, hvor madaffaldet - via et pitstop i Ølstykke - bliver kørt til bioforgasning ved Odense, oplyser Roskilde Kommune.

Madaffaldet bliver i sidste ende til to produkter: biogas og gødning til markerne. Først bliver det forbehandlet, hvor de grønne bioposer tages fra og madresterne bliver knust til en fugtig 'pulp'. Pulpen sendes videre til et biogasanlæg, hvor den 'gærer', og biogassen bliver opsamlet. Restproduktet bliver spredt som gødning på marker. 

I Ølstykke bygger firmaet Gemidan et nyt forbehandlingsanlæg. Efter forbehandlingen bliver pulpen kørt til bioforgasning ved Odense. Selvom affaldet skal ud på en rejse med lastbiler, er det CO2-mæssigt stadig en rigtig god løsning at sortere det fra fremfor at brænde det.

Taksten, som kommunerne skal betale for behandling af madaffald, vil ifølge Argo maksimalt ligge på niveau med taksten for forbrændingsegnet dagrenovation.

Argo gennemførte sidste år et udbud og bad relevante virksomheder om at give tilbud på behandling og bioforgasning af madaffald. Der kom fire tilbud, og på baggrund af en samlet vurdering af pris, udbytte af biogas, kvalitet af gødningsproduktet og miljøforhold vandt Gemidan A/S udbuddet.

Argos ejerkommuner er Greve, Roskilde, Kalundborg, Holbæk, Køge, Lejre, Solrød, Odsherred og Stevns.

ka