DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Farverne på SSI's dashboard blev en tand mørkere onsdag eftermiddag.
Foto: Screenshot fra SSI

Nu stiger kommunernes smittetal - på papiret

Kviktest tælles nu også med i seruminstituttets opgørelser, og derfor bliver kommunerne incidenstal højere.
11. MAR 2021 10.35
TEMA: Corona

For de fleste var det dårligt nyt at se dagens kommunale smittetal onsdag eftermiddag. Incidenstallet, som opgør antal nye smitttede pr. 100.000 indbyggere den seneste uge, var nemlig steget i stort set samtlige kommuner.

Men det skyldes ikke, at pandemien pludselig har taget fart fra den ene dag til den anden. Forklaringen er, at Statens Serum Institut (SSI) fra onsdag også er begyndt at tælle kviktest med i opgørelserne. Hidtil er kun pcr-test blevet talt med.

SSI bekræfter over for DK Nyt, at kommunernes incidenstal nu bliver lidt højere, fordi kviktest også tæller med.

- Ja, vi kommer til at opdage flere tilfælde ved at teste mere og inkludere disse tests i overvågningstallene, lyder svaret fra SSI's presseafdeling.

Hvorvidt det betyder, at den nuværende bekymringsgrænse på incidens 20 derfor skal hæves, kan SSI på stående fod ikke svare på.

Tæller kun én gang

Den nye måde at opgøre tallene har blandt andet den fordel, at en person, som først tester positiv i en kviktest og derefter gør det samme i en pcr-test, kun tæller med én gang, selv om der er to positive testsvar. Disse personer vil blive talt med på datoen for første test, oplyser SSI.

Kviktest har vist sig oftere end pcr-test at give falsk positive svar, altså at vise et positivt resultat, hvor personen efterfølgende ved den mere præcise pcr-test viser sig ikke at være smittet alligevel.

Disse positive svar, som senere viser sig at være forkerte, tæller lige nu også med som positive. Men SSI overvejer at lave en algoritme, som kan fjerne de falske positive svar igen, oplyser SSI til DK Nyt.

De nye opgørelser inkluderer både kviktest, som er udført af det offentlige og det private, og uanset om de er betalt af det offentlige eller ej. SSI gør opmærksom på, at der løbende tilkobles flere private testudbydere til opgørelsen, efterhånden som flere begynder at indberette til SSI.