dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Organisationer: Regeringen lukker økologisk spisemærke
Det Økologiske Spisemærke er ikke mere at finde på finansloven.
Foto: Økologisk Landsforening

Organisationer: Regeringen lukker økologisk spisemærke

Spisemærket er fjernet fra finansloven, og det vil sætte økologiske indkøb i offentlige køkkener i bakgear, mener fem organisationer.
28. NOV 2023 15.02

I den nye finanslov for 2024 er finansieringen af Det Økologiske Spisemærke fjernet - samtidig med, at regeringen med en ny strategi for økologi vil fordoble det økologiske areal og afsætning, ligesom regeringen ønsker at udbrede planterige fødevarer.

Det hænger slet ikke sammen, for man sætter det hele i bakgear, hvis man lader Det Økologiske Spisemærke falde til jorden, mener de fem organisationer Forbrugerrådet Tænk, Landbrug & Fødevarer Økologi, Økologisk Landsforening, Horesta samt Kost og Ernæringsforbundet.

De opfordrer kraftigt regeringen til at finde ny og langsigtet finansiering af Det Økologiske Spisemærke, når den på torsdag præsenterer sin strategi for økologi for forligskredsen bag landbrugsaftalen. 

Nemt at måle økologi

Det Økologiske Spisemærke har gjort det nemt for både offentlige beslutningstagere og private erhvervsdrivende at fastsætte målsætninger for graden af økologi i børnehaver, kantiner, skoler, plejehjem, på hospitaler og i restauranter og cafeer, mener organisationerne.

Med de politiske målsætninger på plads har køkkenerne fået mandat til at løfte kompetencerne, arbejdsglæden og omstille til grønnere og mere bæredygtig mad med friske, planterige og økologiske råvarer i højsædet. Derfor har Det Økologiske Spisemærke været en motor for bæredygtig omstilling i mange professionelle køkkener og en vigtig hjælp til forbrugere og erhvervsliv, der gerne vil vælge økologisk.

3600 køkkener har spisemærket, 180 nye køkkener fik mærket i år, og 300 rykkede et niveau op.  Det er en effektiv ordning, der er kopieret af flere andre lande - Norge, Frankrig, Holland og senest Tyskland.

Hvis Det Økologiske Spisemærke forsvinder, vil efterspørgslen efter økologiske fødevarer også falde, frygter de fem organisationer.

- Det Økologiske Spisemærke har været en vigtig drivkraft i den bæredygtige omstilling af offentlige køkkener og en vigtig hjælp til forbrugere og erhvervsliv, der gerne vil vælge økologisk, når de er ude at spise. Det har bidraget til grøn omstilling i praksis for små midler. Det er på den baggrund meget svært at forstå, at man fravælger mærket, siger Kirsten Lund Jensen, Økologichef i Landbrug & Fødevarer.

ak

 

 

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.