dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Regelændring kan spare regioner for millioner i Ozempic-tilskud

Regelændring kan spare regioner for millioner i Ozempic-tilskud

Regioner har betalt fuldt tilskud til dyrere Ozempic-penne. Konkurrencerådet anbefaler at ændre reglerne.
28. JUN 2024 14.25

For patienter betyder det ingenting, om man får tre Ozempic-penne i én pakke eller tre penne i hver sin pakke. Men for landets regioner har det haft store økonomiske konsekvenser.

I perioder af 2023 har regionerne betalt mere end 2.000 kr. mere i tilskud per pen, når pennen var en del af en tre-pak sammenlignet med pakker med kun én pen. Samlet kan det have betydet en ekstraregning for regionerne på op mod 140 mio. kr. i 2023. Det viser en gennemgang af tal fra medstat.dk lavet af Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen som uafhængig konkurrencemyndighed.

Ekstraregningen skyldes blandt andet, at pakningerne med tre penne ikke er i samme substitutionsgruppe som pakninger med én pen. Det forklarer Mie la Cour Sonne, som er kontorchef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

En substitutionsgruppe er en gruppe bestående af lægemidler, der indbyrdes kan erstatte hinanden. Apoteker er forpligtet til at tilbyde det billigste lægemiddel i gruppen, som også er det lægemiddel, som tilskuddet er fastsat ud fra. Novo Nordisk sælger kun Ozempic i pakker med en pen i Danmark. Pakker med tre penne er importeret fra andre lande af parallelimportører.

- Novo Nordisk har en aftale om, hvor højt de må sætte priserne. Men vi kan se en ret voldsom stigning i prisen på parallelimporteret Ozempic i 2023, siger Mie la Cour Sonne.

- Derfor har der siden starten af 2023 kun været pakker med den høje pris, når man ser på tre-pens-pakninger. Det kan skyldes, at forsyningsvanskeligheder har presset prisen op i andre lande, hvor Novo Nordisk ikke er underlagt et prisloft, lyder det videre.

Vil indgøre generisk ordination

Derfor foreslår Konkurrencerådet, at reglerne ændres, og der indføres generisk ordination i Danmark lige som i de fleste andre europæiske lande. Generisk ordination betyder, at lægen ordinerer det aktive lægemiddelstof i stedet for handelsnavnet, styrke og varighed. Det vil betyde, at patienter ikke kan få fuldt tilskud til tre-pens-pakninger af Ozempic, hvis pakkerne med én pen er billigere.

- Det vil betyde, at hvis du står på apoteket, og du kan få tre pakker med en pen i hver eller en pakke med tre penne, og der er en prisforskel, vil du have et incitament til at købe den billigste. Det har patienter, der har opnået fuldt tilskud, ikke i dag, siger Mie la Cour Sonne.

Konkurrencerådet har tidligere anbefalet at indføre generisk ordination i Danmark. Ozempics stigende popularitet er ifølge Mie la Cour Sonne med til at understrege de positive fordele.

- Det er et enormt populært lægemiddel. Der er mange brugere, og de bruger midlet relativt hyppigt. Derfor opnår mange hurtigt fuldt tilskud, så en stor andel af prisen bliver betalt af regionerne, siger hun.

I 2023 var regionernes tilskud til Ozempic cirka 1,3 mia. kr., hvilket svarer til 16 pct. af regionernes samlede udgifter til tilskud. Regionernes tilskud til Ozempic steg med 30 pct. fra 2022 til 2023.


/ritzau/
 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.