dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Region Midtjylland sejrer i udbudssag om covid-19-tests
Region Midtjylland stod for indkøb af selvtest, som bl.a. skoleelever i hele landet benyttede. (Arkivfoto.)
Foto: Stian Lysberg Solum/NTB/Ritzau Scanpix

Region Midtjylland sejrer i udbudssag om covid-19-tests

Brancheforeningen DiaLab havde klaget til Klagenævnet for Udbud over, at Region Midtjylland på vegne af alle regioner under covid-19-pandemien indkøbte kviktests uden udbud.
12. APR 2024 13.40

MIDTJYLLAND: I 2021 besluttede Region Midtjylland at foretage indkøb af 64,5 mio. hurtigtest til selvtest for covid-19 til bl.a. skoler og hospitaler i hele landet fra fire leverandører uden at gennemføre en forudgående udbudsproces. Indkøbene beløb sig til godt knap to mia. kr.

Årsagen til det manglende udbud var ifølge regionen, at pandemien skabte en akut situation, som ifølge regionen gjorde indkøb uden udbud (direkte tildeling, red.) til en nødvendighed.

Det manglende udbud faldt dog Brancheforeningen DiaLab for brystet, og den indbragte derfor beslutningen til Klagenævnet for Udbud.

Den klagesag er nu faldet ud til Region Midtjyllands fordel. I en kendelse af 10. april 2024 har klagenævnet anerkendt, at Region Midtjylland var berettiget til at gennemføre indkøbene som led i sundhedsmyndighedernes forebyggende tiltag under covid-19-pandemien i Danmark.

"Det er klagenævnets vurdering, at det ikke har været muligt for Region Midtjylland at sikre behovet for selvtests ved gennemførelse af udbud, herunder ved hasteudbud, eller via det dynamiske indkøbssystem. Det er på den baggrund klagenævnets samlede vurdering, at der på grund af udviklingen i covid-19-krisen i de enkelte tilfælde af indkøb har foreligget ekstraordinære begivenheder, som affødte akutte behov for selvtests," lyder det bl.a. i kendelsen fra klagenævnet.

Den afgørelse bringer ikke overraskende glæde i Region Midtjylland.

- Kendelsen er en vigtig anerkendelse af vores bestræbelser på at sikre effektive og ansvarlige indkøb. Også under ekstraordinære omstændigheder som en pandemi, hvor vi var tvunget til at træffe hurtige beslutninger for at beskytte borgere, medarbejdere og hele sundhedsvæsenet. Jeg er meget tilfreds med, at Klagenævnet for Udbud anerkender, at vi har handlet ansvarligt og indenfor rammerne af de gældende udbudsregler, siger koncerndirektør i Region Midtjylland Anders Kjærulff i en pressemeddelelse.

DiaLab blev som følge af afgørelsen pålagt inden 14 dage at betale 50.000 kr. i sagsomkostninger til Region Midtjylland.

amp

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.