DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Robotter hjælper hospitalsbørn tilbage i skolen

Ny social robot skal hjælpe langtidssyge børn med at forblive en del af skoleklassen

To robotter er flyttet ind på Rigshospitalets BørneUngeKlinik i et forsøg på at hjælpe langtidssyge børn med at følge med i undervisningen i folkeskolen.

Den ene af de to robotter går officielt under navnet AV1, og den er udviklet af det norske firma No Isolation. De er bragt til Danmark, efter Telia indgik samarbejde med det norske firma, og robotterne skal det næste år testes på Rigshospitalet i København.

I klasselokalet kan man finde en robot til opladning, som findes frem, når undervisningen starter. Fra hospitalet eller hjemmet kan børnene via en app styre, hvor den kigger hen. Hvis der er spørgsmål til undervisningen, rækker robotten ikke hånden op, men den markerer, ved at en lampe oven på robotten lyser.

Hanne Bækgaard, forsker og ansvarlig for robotterne på Rigshospitalet, mener, at robotterne skaber sammenhæng ved at forbinde sygdomsliv med hverdagsliv.

Især børn med kræft, nyresygdom, leversygdom eller hjertesygdom har ofte lange indlæggelser på måneder eller år. Der er ifølge Hanne Bækgaard tale om flere hundrede børn, der vil kunne få gavn af robotterne.

- Livet er ikke bare sygdom. Man skal have lyspunkter, en forbindelse til hverdagen og til sine kammerater. Man har brug for at snakke, brug for at grine, brug for at lære. Og det har man også, selv om man er syg, siger hun.

Ritzau / sl