dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Rockwool er blevet sortlistet af Ukraine
Rockwool kritiseres af Ukraine for at fastholde sin produktion af isoleringsmaterialer i Rusland. (Arkivfoto).
Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Rockwool er blevet sortlistet af Ukraine

Det ukrainske antikorruptionsagentur NACP placerer Rockwool på liste over selskaber, der hjælper Rusland.  
13. NOV 2023 11.41

Den danske isoleringsproducent Rockwool er havnet på en ukrainsk liste over firmaer, der handler med den russiske stat og bidrager til det russiske militærbudget ved at betale skat i landet.

Det er det ukrainske antikorruptionsagentur NACP, der mandag har føjet Rockwool til listen, der i alt tæller 46 virksomheder. Blandt dem finder man store internationale koncerner som Pepsi, Nestlé, Bacardi og Philip Morris.

Kritikken mod Rockwool er ikke ny. Ukraine har tidligere påpeget, at Rockwool i modsætning til mange andre selskaber ikke er stoppet med at gøre forretning i Rusland.

Rockwool ejer og driver en række fabrikker i Rusland. Ekstra Bladet og Danwatch har tidligere påvist, at Rockwools produkter er benyttet til at isolere en række skibe og ubåde i den russiske flåde. Rockwool hævder selv, at man efterlever alle sanktioner mod Rusland.

Rockwool: Vi fortsætter som passiv ejer

Rockwool vil - af hensyn til sine ansatte i landet - ikke lukke ned for sine russiske aktiviteter, men fortsætter som passiv ejer, der ikke blander sig i driften.

- Den lokale forretning vil altså fortsætte med at levere de samme produkter til de samme kunder, beskæftige de samme medarbejdere og betale de samme skatter.

- Vi anser det ikke som hensigtsmæssigt at forære forretningen og fabrikkerne, som er flere milliarder kroner værd til lokale aktører på det russiske marked, hedder det på Rockwools hjemmeside.

Argumenterne preller dog af på de ukrainske myndigheder.

- Derfor fortsætter Rockwool med aktivt at understøtte den russiske økonomi og støtte den russiske aggression mod Ukraine, hedder det i begrundelsen for, at Rockwool er føjet til listen.

Rockwool har været til stede i Rusland siden 1999.


/ritzau/

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.