dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Siemens Energy vinder stor milliardaftale med Energinet: Skal opføre vestdansk el-motorvej
Energinet har indgået aftale med Siemens Energy om omfattende udbygning af det vestdanske elnet.
Foto: Energinet

Siemens Energy vinder stor milliardaftale med Energinet: Skal opføre vestdansk "el-motorvej"

De næste fire år skal det vestdanske eltransmissionsnet udbygges med ca. 50 nye eller forstærkede 150 kV-højspændingsstationer. Siemens Energy har vundet opgaven, som var udbudt af Energinet.
16. MAJ 2024 11.15

Danmark satser på i de kommende år at sætte yderligere fart på den grønne elproduktion, som efter planen skal firedobles inden 2030. Inden for samme periode forventes det danske elforbrug ligeledes at blive mangedoblet. 

Det stiller krav til det danske elnet, som skal opgraderes. Som et led i den proces har Energinet indgået en aftale med Siemens Energy om omfattende udbygning af det vestdanske elnet. Det oplyser det statslige selskab i en pressemeddelelse.

- For at den grønne strøm kan komme ind i elsystemet og rundt i landet, bliver der i løbet af ganske få år brug for mange flere højspændingsstationer på elnettets ”motorveje”. Vi er utroligt glade for, at vi med Siemens Energy får et langvarigt, strategisk partnerskab, så vi sikrer, at vi kan følge med den voldsomme udvikling, siger Henrik Riis, adm. direktør i Energinet Eltransmission.?

Usikkert hvor meget, der skal bygges

Der er tale om en rammeaftale med en værdi på op til 10,5 mia. kr. over otte år. Ved at vinde rammeaftalen, skal Siemens Energy stå for al nybygning og udbygning af 150 kV-højspændingsstationer i Jylland og på Fyn.

Hvor mange højspændingsstationer, Siemens Energy skal nybygge eller udbygge, og hvor det skal ske, afhænger af hvor ny grøn elproduktion og elforbrug skyder op. Vurderingen er dog, at den de første fire år løber op i ca. seks mia. kr. 

Siemens Energy A/S har vundet opgaven efter et langt udbud, hvor også tre andre selskaber bød på opgaven.

-  Denne aftale gør det muligt for Siemens Energy at planlægge vores kapacitet til gavn for både dansk og europæisk energiinfrastruktur. Vi sætter stor pris på den tillidserklæring, det er at levere dette til Danmark, siger Tim Holt, Executive Vice President i Siemens Energy.

To udbud annulleret efter prisstigninger

Samtidig med, at der er indgået aftale om udbygning af højspændingsstationer i Vestdanmark, har Energinet annulleret to andre udbud. Dels et lignende udbud om udbygning af højspændingsstationer i Østdanmark, dels et udbud om kabellægning i hele landet.?

Siden Energinet satte gang i de store kabel- og højspændingsstationsudbud, er verden blevet ramt af energikrise, Rusland har invaderet Ukraine, og der er sat endnu mere fart på grøn omstilling rundt om i verden. Det har fået priserne på råmaterialer, komponenter mv. til at stige og skabt usikkerhed om fremtiden. Risikoen ved at påtage sig mangeårige opgaver har påvirket de tilbud, Energinet har fået ind.

På kabelområdet vurderer Energinet, at tilbudspriserne var for høje, forklarer Henrik Riis.?

- Og af hensyn til de samlede omkostninger vælger vi alene at gå videre med stationsaftalen i Vestdanmark, fordi vi her risikerer at blive meget forsinkede med vores anlægsprojekter, hvis vi ikke gør det. Og det vil koste på den grønne omstilling. Samme risiko med forsinkelsen er ikke så høj i Østdanmark. Her vurderer vi, at vi selv kan nå det, vi skal, til færre penge og med andre kontraktformer. Og når Siemens Energy varetager udbygningen i Vestdanmark, kan vi bruge flere af vores egne kræfter på Østdanmark. siger han.

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.