DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Foto: Morten Lau-Nielsen, Ritzau Scanpix

Skraldeudbud skal gå om efter millionfejl i det vindende bud

Skidt udfald af skraldeudbud i Sønderborg, hvor der først var 'ikke noget at komme efter' og derefter alligevel 'en tastefejl i millionklassen' i udbyderens eget kontrolbud.

SØNDERBORG: En 'tastefejl i millionklassen' har undermineret Sønderborg Forsynings vindende kontrolbud på renovation så meget, at udbuddet nu skal gå om. Transportbranchen, der i forvejen var oprørt over kontrolbuddets meget lave pris, er hård i sin fordømmelse og kalder det hidtidige forløb 'under al kritik' og det kommende om-udbud 'simpelthen ikke i orden'.

Ved det oprindelige udbud var Sønderborg Forsynings eget kontrolbud otte mio. kr. eller 30 pct. lavere end laveste eksterne bud, og på den baggrund besluttede forsyningsselskabets bestyrelse at aflyse udbuddet og hjemtage opgaven fra de vognmænd, der hidtil har haft den. Kritik fra de eksterne bydere blev afvist med 'ikke noget at komme efter', og 'vi skal jo heller ikke tjene 15-20 pct. på det ligesom dem', som det kommunalt ejede selskabs direktør Lars Riemann sagde til Jydske Vestkysten i sidste uge.

Også selskabets bestyrelsesformand, byrådsmedlem Tom Hartvig Nielsen (S), var sikker i sin sag:

- Vi har regnet det igennem flere gange. Vi har været godt klædt på, så jeg er ikke nervøs for, at prisen ikke er troværdig, sagde han til avisen.

Men så fik piben en anden lyd.

En fornyet gennemgang af beregningerne bag selskabets eget bud bragte en tastefejl for dagen. Dens præcise størrelse er ikke oplyst, men den benævnes at være 'i millionklassen', om end tilsyneladende ikke på alle de otte mio kr. der var i afstand op til næste bud. Bestyrelsesformand Tom Hartvig Nielsen fastholder i hvert fald, at selskabets eget bud stadig er billigst, men altså uden at sætte beløb på.

Når udbuddet alligevel skal gå om, skyldes det, at en fastholdelse af det interne kontrolbud som vinder ikke ville være 'fair overfor alle der været inde over licitationen', siger han til JydskeVestkysten.

Men fair er den valgte løsning med om-udbud heller ikke, mener direktør Lars William Wesch fra Arbejdsgiverforeningen for Transport og Logistik, der kritiserer, at 'forsyningsselskabets eget bud får en ekstra chance - og de har endda fuld information om de private konkurrenters tilbud. Det er simpelthen ikke i orden', skriver han i branchemediet Transportmagasinet.

I stedet burde det fejlbehæftede kontrolbud være dømt ude, og opgaven givet til den private virksomhed der afgav det laveste bud, mener direktøren. Han kritiserer også, at det fortsat er ukendt for offentligheden, hvad fejlen i forsyningsselskabets beregninger konkret har betydet for både kontrolbud og 'det urealistiske estimat vedrørende skraldemænd', skriver han.

Kort før forsyningsselskabets kovending og annullering af det første udbud havde Arbejdsgiverforeningen for Transport og Logistik bedt Sønderborg Kommune om aktindsigt i Sønderborg Forsynings beregninger. 'De dokumenter vil vi nu gennemgå for at få afdækket denne mærkelige sag', varsler Lars William Wesch.