DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Teleordfører fra S vil nedlægge Bredbåndspuljen
Foto: Christian Klindt Sølbeck, Ritzau Foto

Teleordfører fra S vil nedlægge Bredbåndspuljen

5.700 adresser har denne gangsøgt om bedre internet, men Udkantsdanmark har næsten ikke søgt om midler fra Bredbåndspuljen. 'Nedlæg puljen, den batter ikke. Lav i stedet lånepuljer,' siger teleordfører Karin Gaardsted (S)

MF og teleordfører Karin Gaardsted (S) slår nu til lyd for helt at droppe Bredbåndspuljen, der i denne omgang ikke fik den store ansøgningsstrøm fra yderområderne.

To ansøgninger fra Region Nordjylland og næsten ingen fra tyndt befolkede kommuner som Langeland, Ringkøbing-Skjern og Tønder Kommuner. Det er resultatet af årets ansøgninger til Bredbåndspuljen, der er på 40 mio. kr. næste år.

Puljen er tiltænkt landdistrikter, og de manglende ansøgninger fra de tyndt befolkede områder, kan skyldes flere ting, mener siger Karin Gaardsted, der er it- og teleordfører for Socialdemokraterne. Hun er forundret over de få ansøgninger fra landdistrikterne, og hun vil prøve sammen med de andre politikere på området at finde ud af, hvad der er gået galt her:

- Jeg har en mistanke om, at en af årsagerne er betingelserne for at søge puljen. Man skal have en aftale med et teleselskab om at gennemføre projektet, hvis man får bevillingen. Det vil sige, hvis man er 30-40 husstande, der er gået sammen, skal man have en aftale med et konkret teleselskab. Det er måske en bremseklods, siger hun til dknyt.

Karin Gaardsted pointerer, at sidste gang søgte rigtig mange, men meget få fik tilskud. Da var beløbet dobbelt så stort, 80 mio. kr., mens det denne gang var 40 mio. kr.

Puljen uddeles ud fra kriterier, hvor der kigges på, hvor mange husstande, der er i det område, man søger, og hvad totalprisen er for den enkelte familie eller virksomhed. Det giver en fordel for borgere i byerne. 

Nedlæg puljen
Hun mener, at puljen er alt for lille:

- I alt er der afsat 200 mio. kr. over fire år, og det er 50 mio. kr. om året. Det svarer til, hvad telebranchen investerer på tre-fire dage. Det er altså ikke nok. Puljen er lillebitte i forhold til, hvad man kan få ud af den, siger hun og tilføjer:

- Der er jo kommuner, der klarer sig godt uden dette tilskud, f.eks. Guldborgsund Kommune.
Jeg er imod offentlige puljer som denne, men til gengæld for lånepuljer for at aktivere og engagere kommunerne. Med en lånepulje skal kommunen jo tænke strategisk, tænke fremdrift, være aktiv og f.eks. have en aktiv mastepolitik og hurtig sagsbehandling. Det er godt for kommunen og borgerne, så for mig at se, sætter en lånepulje kommunerne i gang og aktiverer dem, mener Karin Gaardsted.