DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Fra venstre: Dennis Jensen, Thomas Kampmann, Rulle Grabow
Foto: Per Vinther, dknyt.

Kommunale pionerer på bredbåndsudbud efterlyser hjælp og støtte

Randers Kommune og Landdistrikternes Fællesråd samlede i dag alle spillerne til National bredbåndskonference i Business Park Randers. dknyt var med

RANDERS: Journalist og tv-kommentator Rulle Grabow var en veloplagt moderator på bredbåndskonferencen, og hun afslørede randrusianske rødder, da hun sang et par strofer af 'Stik mig en Thor, ellers slår jeg flik flak i Randers Fjord'.

Med udsigt til Randers FC's hjemmebane, og velkomst ved Randers' borgmester Claus Omann Jensen (V), der proklamerede, at 'vi ikke tabte i weekenden' til latter blandt de fremmødte, gik den velbesøgte konference i gang – med i særdeleshed mange mandlige deltagere, og som Rulle Grabow bemærkede, 'så er der rigtig god plads på dametoilettet.'

Dagens første panel session havde overskriften 'Muligheder for bredbåndsudrulning via udbud'. Her fortalte Randers Kommune og Business Region North om deres erfaringer, mens Læsø Kommune desværre meldte afbud til denne session.

Thomas Kampmann, projektleder i 'Bedre bredbånd Nordjylland', fortalte at Nordjylland har 'den dårligste dækning i landet på bredbånd, og det er også blevet bekræftet her i dag af Energistyrelsen'.

- Der er mange steder, hvor det er nødvendigt for det offentlige at gå ind her, fordi der er store markedshuller. Det er en udfordring i hele regionen, og derfor er det fornuftigt at gå ind i et samarbejde, og der er det, vi har gjort under Business Region North, sagde Thomas Kampmann.

Han fortalte om nødvendig dialog og samarbejde:

- Det nytter ikke noget, at vi råber til branchen: 'Hvorfor laver I ikke bare noget dækning'?, og de råber tilbage til os: 'Hvorfor gør I det så svært for os'. Det duer ikke - vi skal samarbejde. Det er grundlæggende for hele vores projekt.

Inviterede til dialog
Konkret er kommunerne og regionen i regi af Business Region North gået sammen for at få bedre bredbåndsdækning, og først inviterede de alle leverandørerne ind og fik en snak om, hvad er det konkret, man kan gøre noget ved, og hvad problemstillinerne er.

- Det udmøntede sig i en mastepolitik og en gravepolitik - regler og vejledninger, der en ens i hele Nordjylland og rimeligt nemt at gå til, og det har givet god feedback fra markedet. Det er ikke os, der skal stå i vejen, fortalte han.

Projektet lavede også en måling på den faktiske bredbåndsoplevelse. 

- Vi ser mange opgørelser fra selskaberne, men det er ikke nødvendigvis det samme som det, folk oplever i virkeligheden. Det har vi så brugt aktivt til at gå i dialog med markedet. Vi har mange ildsjæle i det her, og dem hjælper vi også, fordi de oplever ansøgningsskemaer som meget bureaukratisk - der har vi en opgave i kommunerne, mener Thomas Kampmann.

Skelet til Læsø
Han fortalte også, at de har skelet til Læsø, der som første kommune har sendt bredbånd i udbud, og det man gjorde, var bl.a. at bruge megen tid og penge på det juridiske.

- Man skal være knivskarp på det område. Der er mange regler at håndtere, også i forhold til EU.

Ifølge Thomas Kampmann er udfordringerne finansiering og retningslinjer.

- Kommunerne går ind og tager ansvaret, men de har jo ikke alle de penge til finansiering.

Det er ikke en alene en kommunal opgave at gå ind at lave bredbånd – man skal gøre det i samarbejde.

Men nu hvor kommunerne har påtaget sig ansvaret, ja, så svigter staten. Der er ikke nogen muligheder for finansiering, det er en af de store udfordringer, pointerede Thomas Kampmann.

Savnet støtte
Dennis Jensen, erhvervs- og udviklingschef i Randers Kommune kunne også berette om tyndt besatte områder i kommunen, hvad angår bredbånd.

- Vi er en stor kommune med 100.000 borgere, og de cirka 35.000 af dem bor ude i vores cirka 89 landsbyer, og vi har ikke som i Viborg haft et lokalt energiselskab, der er gået forrest i udrulningen af bredbånd, fortalte han.

Randers Kommune har som en af de første kommuner lavet et udbud af bredbånd i kommunen. Først tog de på studieture, så snakkede de med rådgivere, fordi det her er meget nyt i kommunerne. De havde dernæst en meget god dialog med de prækvalificerede firmaer omkring forhindringer og udfordringer.

- Vi har endelig landet det her udbud med en leverandør og en otteårig aftale med mulighed for to års forlængelse til en pris på 38,5 mio. kr. inklusiv alle optioner og opgradering undervejs. Det er jeg og vi i kommunen rigtig glade for. Alle virksomheder i området vil blive tilbudt en bredbåndsløsning til maksimum 10.000 kr. årligt – i mine øjne er det en kæmpe erhvervsudvikling, sagde Dennis Jensen.

Han fortalte, at for firmaer i tyndt besatte områder i kommunen er virkeligheden dyr:

- De har tilbud om bredbånd liggende i skuffen, og tilbuddene lyder på helt op mod en kvart. mio. kr. Derfor er der selvsagt en kæmpe interesse for vores udbud.

Han understregede dog, at kommunen har savnet hjælp og støtte i denne sag:

- Vi har desværre være afkoblet fra hjælp i denne sag, heller ikke i KL har de kunnet hjælpe, så vi føler os ladt helt alene.  Derfor er hjælp er ønskeligt, pointerede Dennis Jensen.