DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

11 kommuner har fået del i pulje til bedre ældremad

Seks projekter med i alt 11 kommuner har fået mellem 800.000 og 11 mio. kr. til at gøre ældremad mere lækkert. I alt 25 mio. kr. er udmøntet

Hvordan kan man vække ældres sanser bedst muligt, når det handler om mad? Hvordan kan vi gøre den mere indbydende at spise og se på? Og på hvilken måde spiller transporten af maden hjem til de ældre og emballagen ind?
 
Det skal de seks kommuner Albertslund, København, Guldborgsund, Roskilde, Middelfart og Odense prøve at finde svar på gennem de projekter, de har fået penge til fra en pulje på 25 mio. kr., som Sundheds- og Ældreministeriet netop har udmøntet. 

Pengene blev afsat på finansloven for 2017 og målrettet forsøg med innovative tilgange til levering og anretning af den mad, som ældre modtager via madservice i eget hjem. I alt 46 kommuner havde søgt om midler fra puljen, og de seks projekter er nøje udvalgt efter en grundig og faglig vurdering i Sundhedsstyrelsen.
 
- Målet er, at projekterne kan være med til at skubbe til nogle kreative og innovative ideer, der giver bedre madoplevelser for de ældre, ikke bare i de kommuner, der laver projekterne, men i hele landet. Alle landets kommuner skal kunne lære af erfaringerne fra projekterne, siger ældreminister Thyra Frank (LA).
 
Projekterne skal fra forskellige vinkler nytænke måden man kan producere, emballere, transportere og anrette maden på, så ældre kan få et mere indbydende måltid, der både smager og dufter godt, og som bevarer kvaliteten, også når maden genopvarmes. Fælles for projekterne er, at de gennemføres i større samarbejder blandt andet mellem flere kommuner og med inddragelse af vidensinstitutioner og private virksomheder, som kommer til at være med til at udvikle og dokumentere de nye løsninger.
 
- Noget af det mest afgørende for ældres livskvalitet er maden. Det løfter humøret og er godt for både krop og sjæl, når den mad, der bliver serveret dufter godt, ser lækker ud og er frisk. Og da mange ældre også har problemer med appetitten eller i det hele taget med at spise og drikke, så er det afgørende, at den mad, de får bragt til døren, er med til at vække deres appetit og give dem mere lyst til at spise. Jeg ser derfor frem til, at de nye projekter vil få os alle til at se på mad og madoplevelsen på nye og spændende måder, siger Thyra Frank. 
 
Midlerne er afsat af de nuværende regeringspartier og Dansk Folkeparti sammen med de 425 mio. kr. til etablering af køkkener på plejehjem.

Se her en oversigt over de seks projekter, der har fået midler:  

Skærmbillede 2017-07-18 kl. 13.34.03

 

 

mfa