dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

Det kniber med at nå mål om hurtigt internet

94 pct. af de danske husstande har nu adgang til hurtigt bredbånd, men målet var at nå 100 pct. allerede i år. Se, hvor det kniber mest.

Mens mange under coronakrisen nød at arbejde hjemmefra, sad andre og bandede over hakkende videomøder og langsomme interforbindelser.

Det er nemlig stadig ikke lykkedes at nå det mål, som et bredt flertal i Folketinget vedtog tilbage i 2013 om, at alle danskere skal have adgang til hurtigt internet med en bredbåndshastighed på 100/30 mbit. i 2020, altså i år.

94 pct. af de danske boliger og virksomheder har nu adgang til de hurtige forbindelser, viser Energistyrelsens bredbåndskortlægning 2020. Sidste år var det 93 pct.

Samtidig er der store forskelle mellem kommunerne. Klart værst står det til på Langeland, hvor kun 48 pct. kan få hurtigt net. Men ellers er det især kommuner i Region Sjælland, som halter efter.

Bund 10
Langeland 48 pct.
Gribskov 72 pct.
Stevns 73 pct.
Samsø 73 pct.
Lolland 76 pct.
Norddjurs 79 pct.
Odsherred 82 pct.
Kalundborg 82 pct.
Halsnæs 82 pct.
Ringkøbing-Skjern 84 pct.

Top 10
Læsø 100 pct.
Solrød 100 pct.
Fredericia 99 pct.
Skanderborg 99 pct.
Vejen 99 pct.
Kolding 99 pct.
Haderslev 99 pct.
Esbjerg 99 pct.
Varde 99 pct.
Hvidovre 99 pct.

 

I landets sommerhuse er dækningen med hurtigt bredbånd steget fra 52 til 73 pct. over tre år - fra 2017 til i år.

Samtidig viser kortlægningen, at udrulningen af fiberbredbånd går fremad. Det seneste år er dækningen med fibernet steget fra 68 til 72 pct. på landsplan.

Det er kommercielle udbydere og andelsejede fiberselskaber, der står for udrulningen af fibernet, og der er øget konkurrence om at udrulle det. Investeringerne vokser år for år.

Minister satser på konkurrence

Det er da også først og fremmest ved at støtte den markedsbaserede udrulning, at regeringen og Folketingets partier vil forsøge at nå målet om hurtigt net til alle, understregede klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) i et samrådssvar tilbage i oktober. 

Derudover er der igen i år afsat 100 mio. kr. i bredbåndspuljen, som kan søges fra områder, hvor der ikke er udsigt til, at kommercielle interesser vil sørge for dækning.

Energistyrelsen forudser - med alle mulige forbehold - ifølge Dan Jørgensens svar fra oktober, at der alligevel i 2023 vil være 20.000-90.000 adresser tilbage uden hurtigt internet. 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.