
TÅRNBY: Et stort flertal i Tårnbys kommunalbestyrelse har vedtaget en forbud mod, at tilhørere optager lyd, billeder eller film under møderne. Det skete med stemmerne 15 for og tre imod. Imod stemte to Venstre-medlemmer og en enlig repræsentant for Kastrup-Tårnby Listen. For stemte Socialdemokraterne, SF, Dansk Folkeparti, Konservative og en løsgænger.
Borgmester Henrik Zimino (S) betragter ikke vedtagelsen som et udtryk for mere lukkethed omkring politikernes arbejde.
- Det har intet med lukkethed eller indskrænkning af presse- eller ytringsfriheden at gøre. Der har i mange år været forbud mod at optage lyd under møderne. Det har vi nu opdateret til den teknologiske udvikling, der er sket, siger borgmesteren til dknyt.
- Vi så et enkelt tilfælde, hvor en tilhører tog et billede og lagde ud på et af de sociale medier. Og vi blev opmærksomme på, at vi er helt magtesløse, hvis der f.eks. er sket et misbrug eller billedet bliver brugt i en helt anden sammenhæng. Og på at vi burde opdatere vores regler til de nuværende teknologiske muligheder.
Zimino understreger, at forbuddet alene gælder under møderne, der er frit slag før og efter møderne, og at det alene gælder tilhørerne. Pressen må - som den altid har haft mulighed for - optage. Det kræver blot et pressekort, og at ingen i kommunalbestyrelsen har noget at indvende. Og det tvivler Zimino på, at nogen vil have.
Vil ikke være lukket
- Med pressen er det jo en anden situation. Vi har ikke noget ønske om at være lukkede om vores arbejde. Tværtimod, vi vil da gerne have opmærksomhed om det, vi laver. Men jeg kan blot ikke erindre mere end et enkelt tilfælde i mine mange år, hvor et medie har ønsket at optage fra et møde. Og med pressen har vi ganske andre muligheder for at reagere, hvis der sker noget forkert. For pressen skal overholde nogle presseetiske regler og står til ansvar for, hvad de laver, siger Henrik Zimino.
I mange kommuner arbejder man med mere åbenhed, og flere kommuner - bl.a. Odder - har med succes indført direkte streaming på nettet af kommunalbestyrelsens møder, så borgerne kan følge dem derhjemme. Og det har betydet øget lokal debat, når kontroversielle sager har været oppe på politikernes møder.
- Vi har drøftet det her i Tårnby, men vi ønsker ikke at sende direkte ud på nettet. Det koster penge at stille sådan et apparat op, og den udgift mener vi ikke vil stå i rimeligt forhold til, hvor mange borgere, der vil benytte sig af det.
Kommunalbstyrelsen bestemmer
Politikerne i Tårnby er på lovens sikre grund med optageforbuddet for tilhørerne. Det er de i deres fulde ret til at gennemføre ifølge den kommunale styrelseslovs paragraf 10, oplyser juridisk konsulent i KL, Natalia Lehnsdal.
- Kommunalbestyrelsen er den, der afholder mødet, og bestemmer derfor, hvordan den vil indrette sig - herunder hvilke regler der skal gælde for tilhørere. Eneste begrænsning er, at møderne selvfølgelig skal være åbne for offentligheden, siger hun til dknyt.
Hun kan bl.a. referere til en Højesteretsdom, der fastslår, at kommunalbestyrelsen kan beslutte, hvad journalister og andre tilhørere må. Og herunder altså også tillade eller forbyde enhver form for optagelser af møderne. Blot må politikerne ikke begrænse offentlighedens adgang til at overvære møder og lytte og evt. notere ned, hvad der foregår.
Vedtagelsen har vakt harme hos Venstre i Tårnby. Partiets borgmesterkandidat, Frants Nielsen, har bl.a. i et debatindlæg på dknyt skrevet: 'Venstre i Tårnby vil selvfølgelig kæmpe for retten til at gengive offentlige møder og for pressens rimelige arbejdsvilkår. Venstres byrådsgruppe stemmer derfor imod forbuddet. Hvis et flertal vælger at mørkelægge rådhuset, vil vi bringe beslutningen videre i systemet.'
I så fald bliver det altså ikke ved domstolene, sagen går videre.
Nyheder er værd at betale for
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.