DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Foto: Foto: Nanna Navntoft, Ritzau Scanpix.

25 kommuner vil være klimakærester med København

Københavns Kommune har gjort kur til andre kommuner - for at sikre grønne kommunale indkøb
17. JUL 2018 9.18

Københavns Kommune udsendte tidligere på sommeren et såkaldt klimakærestebrev til landets øvrige kommuner, samt til regionerne og ministerierne. Og det har flere nu reageret positivt på. 

Kærestebrevet fra København indeholdt en opfordring til at forkusere på miljøvenlige indkøb, og modtagerne blev i brevet spurgt, om de ville være miljøkærester og være med til at stille miljøkrav, når de køber legetøj og kontormøbler.  

Og romantikken lader til at summe mellem kommunerne, for indtil videre har 25 kommuner, to regioner og et ministerium bakket op, skriver Forum for Bæredygtige Indkøb.

Formålet med brevet er at trykke producenterne på maven, for selvom Københavns Kommune er en stor spiller på indkøbsmarkedet, vil det have større effekt på producenterne, hvis flere kommuner sammen melder ud, at de ønsker flere grønne indkøb. Derfor handler brevet da også primært om at lave en underskriftindsamling blandt landets kommuners indkøbsansvarlige med en tilkendegivelse om, at man gerne vil købe ind i en mere grøn retning. 

– Når vi går i dialog med markedet, så har det bare større effekt, hvis vi kan sige, at en række kommuner, regioner og statslige institutioner, der samlet set køber ind for flere mia. om året, overvejer at stille krav om miljømærker næste gang de udbyder legetøj og kontormøbler, siger Thomas A. Christensen, der er miljø- og klimarådgiver i Københavns Kommunes Team Grønne Indkøb.

Legetøj og møbler først
Kærestebrevet fra Københavns Kommune kommer i forlængelse af kommunens nye miljømærkepolitik, som blev politisk vedtaget i november 2017. Den stiller krav om miljømærker som mindstekrav ved indkøb og udbud, hvor der er mange miljømærkede produkter på markedet. Det gælder for 26 produktgrupper med en årlig indkøbssum på ca. 300 mio. kr. Politikken giver også mulighed for at anvende miljømærker som tildelingskriterier ved indkøb og udbud, hvor der er få miljømærkede produkter på markedet.

Kommunen udvælger to til fire produktområder om året, hvor man sammen med Miljømærkning Danmark og SKI involverer markedet tidligt i udbudsprocessen for at fremme udbuddet af miljømærkede produkter og dermed muligheden for, at miljømærker kan være et tildelingskriterium ved kommende udbud.

– Vi ser legetøj og kontormøbler som pilotprojekter, hvor vi får erfaring med markedsinvolvering og vurderer, hvordan vi bedst tilrettelægger arbejdet de kommende år. Legetøj udbyder vi selv i 2019 og kontormøbler køber vi ind på en SKI aftale, som vi forventer kommer i udbud i 2020, siger Thomas A. Christensen.

 

Fakta: De vil gerne være miljøkærester:

Rudersdal, Fællesindkøb Fyn (Faaborg-Midtfyn, Kerteminde, Langeland, Nordfyns og Nyborg kommuner), Odense, Aalborg, Allerød, Helsingør, Gladsaxe, Ballerup, Billund, Bornholms Regionskommune, Gribskov, Herlev, Kolding, Køge, Roskilde, Slagelse og Region Syddanmark har alle givet tilsagn om, at de vil være med til at sikre grønne indkøb.

Derudover har Københavns Kommune allerede fået opbakning fra en række kommuner, regioner og et ministerium, som sammen med Københavns Kommune har indgået Partnerskab for Offentlige Grønne Indkøb, POGI, som arbejder sammen om at få gode tilbud på miljøvenlige varer. Netværket har også være med til at sende 'kærestebrevet' ud.

Medlemmerne af POGI er udover Københavns Kommune: Egedal, Roskilde, Frederiksberg, Gladsaxe, Ishøj, Sønderborg, Aarhus, Odense, Aalborg og Kolding kommuner, Miljø- og Fødevareministeriet , Region Midtjylland og Region Syddanmark.