dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

Alles Lægehus:
39 private lægeklinikker er nu ejet af global koncern

Patienter tilses i høj grad af sygeplejersker og skiftende lægevikarer, mens ejerlægen nogle steder er helt ukendt. PLO advarer mod stråmandskonstruktioner.
23. FEB 2024 11.45

130.000 danskere er nu patienter hos 39 klinikker under Alles Lægehus, der er ejet af en global koncern, oplyser DR’s Kontant. På papiret er det stadig ejerlægen, der har det faglige ansvar i det enkelte lægehus, men ifølge DR's kilder tilses patienterne i høj grad af sygeplejersker og skiftende lægevikarer, mens ejerlægen nogle steder er helt ukendt.

Lektor i sundhedsjura på Aalborg Universitet Kent Kristensen vurderer, at Alles Lægehus' kontrakter sår tvivl om, hvem der i virkeligheden ejer lægeklinikken og advarer mod "stråmandsklinikker".

Thomas Helt, der er stifter af Alles Lægehus, solgte i 2021 over halvdelen af firmaet til sundhedskoncernen Capio. Bag Capio står en af verdens største private udbydere af sundhedsydelser, Ramsay Health Care fra Australien. Han skriver til DR, at "vi vil fremadrettet sørge for at synliggøre ejerlægens rolle tydeligere for personalet".

PLO advarer

JydskeVestkysten peger på, at der i en række tilfælde er tale om, at Alles Lægehus træder til, hvor ingen andre ville overtage lægepraksisser, og dermed er med til at sikre lægedækning i yderområder.

Lægerne i et lægehus i Augustenborg forsøgte forgæves i flere år at sælge deres praksis, og efter et regionalt udbud var Alles Lægehus eneste byder - og overtog. En lignende historie kan fortælles fra Bylderup-Bov, hvor en praktiserende læge gik på pension, og kun Alles Lægehus gav et bud.

PLO - de praktiserende læger - har i årevis advaret mod stråmandskonstruktioner og ønsker, at der politisk gribes ind over for de udenlandske koncerners gradvise overtagelse af stadig flere lægeklinikker.

- Det er en myte, at der er brug for koncerndrevne stråmandsklinikker for at komme lægemanglen til livs. På den lange bane kan lægedækningen alene løses ved, at man øger antallet af praktiserende læger, så der er nok til at dække hele landet. På den korte bane er der brug for en national styring af ydernumrene, større muligheder for lokale initiativer, der kan tiltrække lægerne, og en radikal ændring af honorarsystemet, så det bliver mere attraktivt at nedsætte sig i yderområderne af landet. Og i områder med akut lægemangel har regionerne mulighed for at oprette regionsklinikker, siger formand for PLO Jørgen Skadborg.

PLO har opgjort, at de to udenlandsk ejede koncerner Alles Lægehus og Nordic Medicare i dag står for at lægebetjene 165.000 danskere.

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.