DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

3F kræver åbenhed til tjek for social dumping i letbane-byg

AARHUS: Ombudsmanden har givet fagforeningen 3F medhold i, at Aarhus Letbane skal give aktindsigt i to kontrolrapporter, som revisonsfirmaet Ernest & Young har lavet som led i letbanens egenkontrol af, om entreprenørerne lever op til de sociale klausuler i kontrakterne. Det skriver Århus Stiftstidende.

3F er overbevist om, at der foregår netop social dumping i form af snyd med løn og arbejdstid hos en af de italienske underleverandører til ASAL-konsortiet, der bygger letbanen. Der af ønsket om aktindsigt, som letbanen har afvist at give med henvisning til, at en en aktindsigt kan føre til, at 3F vil kunne beskylde ASAL-konsortiet for at have brudt overenskomsten, og at dette vil kunne 'medføre uberettigede og alvorlige forretningsmæssige konsekvenser for ASAL-konsortiet og dets underleverandører samt for letbane-projektet'.

Men en 'formodning om, at den aktindsigtssøgende vil benytte oplysningerne til beskyldninger om overenskomststridige forhold eller i øvrigt udtale kritik i pressen' er ikke en gangbar indvending, mener Ombudsmanden, som dog ikke udelukker, at et afslag på aktindsigt i stedet kan gives 'på et bedre underbygget og dokumenteret grundlag, for eksempel på baggrund af en supplerende udtalelse fra ASAL-konsortiet og/eller de involverede underleverandører'. Netop det vil Aarhus Letbane gøre, har selskabet meddelt 3F - altså bede ASAL-konsortiet om en udtalelse og stadig undgå at give fagforeningen aktindsigt, skriver Århus Stiftstidende.

mk