dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

Aarhus vil rejse 300 mio. kr. for at blive centrum for velfærdsteknologi

Aarhus Kommune vil være hjemsted for et nationalt center for velfærdsteknologi.

Drømme er ikke altid gratis. I hvert fald regner man i Aarhus Kommune med, at det kan komme til at koste i omegnen af 300 millioner kroner at realisere en drøm om at gøre Aarhus til hjemsted for knowhow om velfærdsteknologi. Det skriver Seniormonitor.

Aarhus Byråd har afsat 30 millioner kroner til at få etableret og iværksat Velfærdsteknologiens Hus, som aarhusianerne kalder deres vision om et center, der skal indsamle og formidle viden om velfærdsteknologi til og fra hele landet. 

- Vi anslår, at der alt i alt skal rejses cirka det tidobbelte – altså 300 millioner kroner – hvis tankerne om huset skal blive til noget. Vi er nu i gang med at kontakte staten, regionerne, kommunerne og diverse fonde for at lave fundraising, siger rådmand for Sundhed og Omsorg Christian Budde (V) til Seniormonitor. 

Han oplever stor opbakning til, at man i Aarhus samler viden om blandt andet sensorer til at våge over ældre, robotstøvsugere, virtuelle besøg hos ældre i hjemmeplejen, og hvad der ellers kommer af ny teknologi. 

Lands- og kommunal opbakning

Christian Budde oplyser til Seniormonitor, at visionerne om et nationalt center i Aarhus for velfærdsteknologi får opbakning fra ældreminister Mette Kierkgaard (M), digitaliseringsminister Marie Bjerre (V) og formanden for Danske Regioner Anders Kühnau (S).

- Blandt kommunerne oplever jeg også stor opbakning til, at vi samler knowhow på dette felt i Aarhus, siger Christian Budde. 

Ældreministeren har tidligere meldt ud, at hun gerne vil have langt mere gang i "vidensdeling" i forhold til velfærdsteknologi. Det kan udløse et nationalt videnscenter på området.

Christian Budde er overbevist om, at Aarhus har det, der skal til, for at blive arnested for et videnscenter. 

- Vi er helt i top i Aarhus Kommune i forhold til brug af velfærdsteknologi i ældreplejen. Vi er så langt fremme, at vi jævnligt får besøg fra danske og udenlandske kommuner, som vil høre mere om, hvad vi har gjort og gør, siger Christian Budde til Seniormonitor. 

Aarhus Kommune har beregnet, at man de seneste ti år på grund af velfærdsteknologi i ældreplejen har sparet i omegnen af 300 millioner kroner – svarende til 60 årsværk om året. 

- Når vi er opsatte på at få mere teknologi ind i ældreplejen, handler det ikke kun om at spare arbejdskraft og penge. Det handler også om at give ældre mere frihed og øge deres trivsel, understreger Christian Budde.

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.