DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Foto: Melissa Kühn Hjerrild, Ritzau Foto

Ankestyrelsen: Byrådsfest var alt for dyr men helt lovlig

Ankestyrelsen konkluderer nu, at en fest i 2013 for det afgående byråd i Odense var alt for dyr med en kuvertpris på 2362 kr. Dog er der ikke foretaget noget ulovligt
6. DEC 2017 14.00

ODENSE: I 2012 afholdt det tidligere byråd i Odense Kommune en afslutningsfest for sig selv og ledsagere. En fest på 55 deltagere, som løb op i et beløb på i alt 129.728 kr. En kuvertpris på altså 2362 kr. Ankestyrelsen blev tilbage i 2015 bedt om at vurdere sagen, og nu står konklusionen altså klar. Festen var alt for dyr, men det var ikke i strid med nogen lov. 

Ifølge vurderingen forholder Ankestyrelsen sig ikke yderligere til prisen, da Odense Kommune har oplyst, at lignende arrangementer fremover ikke vil nå samme høje prisleje. 

'På den baggrund finder Ankestyrelsen ikke grundlag for at foretage yderligere i sagen,' lyder det i vurderingen, der begrunder afslutningsfestens lovlighed sådan her:

'Vi har lagt vægt på kommunens oplysning om, at der var tale om en særlig begivenhed, der markerede den officielle afslutning på en byrådsperiode. Vi har endvidere lagt vægt på kommunens oplysning om, at formålet med såvel byrådsmedlemmernes som embedsmændenes deltagelse i festen var at evaluere den forløbne valgperiode for derved at styrke det fremtidige samarbejde generelt mellem de politiske grupper og mellem de enkelte byrådspolitikere samt mellem administrationen og byrådets medlemmer.'

Tommelfingerregel gælder ikke
Tilbage i 2015, hvor TV2 Fyn fik fat i i bilag med festregningerne, påpegede kommunalforsker Roger Buch, at den gamle tommelfingerregel helt tilbage fra Farum-sagen med Peter Brixtoftes overforbrug lå på 1000 kr. per kuvert. 

- Vi er helt klart i den høje ende i forhold til nogle af de tidligere sager, hvor der har været kritik af byråd for at bruge for mange penge på repræsentation. Vi er også i den høje ende af hvad restaurationspriserne generelt er i Danmark. Et typisk konferencedøgn, hvis man skal holde en konference, koster omkring 1.500 kr. og det er vel og mærke inklusiv overnatning og bespisning. Så på den måde har man brugt rigtig mange penge, sagde han til TV2 Nord i 2015.  

Stadsdirektør i Odense Kommune, Stefan Birkebjerg, forklarede også over for TV2 Nord, at den såkaldte tommelfingerregel på 1000 kr. ikke var gældende i denne sag, da der ved et byråds afslutningsfest var tale om en særlig lelighed. 

Og Ankestyrelsen giver i deres vurdering ret i, at der er tale om en særlig begivenhed. 

Erkender for dyrt beløb
Dog har Stefan Birkebjerg erkendt flere gange over for medier, at festen simpelthen blev alt for dyr. Han forklarer over for Fyens Stiftstidende, hvordan forskellige medarbejdere havde ansvar for forskellige dele af festen, og dermed forskellige dele af den samlede regning, hvilket er årsagen til at prisen er løbet op i de høje ender. Det er der nu lavet om på, forsikrer han.

Han forsikrer også borgerne om, at de selvfølgelig kan være trygge i, at kommunen bruger 'mådehold og sund fornuft', når den disponerer 'fællesskabets udgifter'. 

- Og vi kan godt gennemføre et på alle måder pænt arrangement væsentligt billigere. Fordi det har vi lige gjort, bemærker Stefan Birkebjerg Andersen og henviser til sidste weekend, hvor det afgående byråd spiste sammen til en afsluttende middag, der foregik på Nordatlantisk hus og kostede 815 kr. per person.


Regningen for afslutningsfesten for Odense byråd i den 30. november 2013:

  • Mad og drikke: 38.477 kr.
  • Syvmands-orkester: 24.781,25 kr.
  • Cocktailbar: 13.877 kr.
  • Personaletimer: 47.800 kr.
  • Flytning af flygel: 4793,75 kr.
  • Forbrugsudgifter: 170 kr.

(Kilde: Ankestyrelsen)

 

Du kan finde selve Ankestyrelsens vurdering af sagen her