DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Apple bygger datacenter nummer to i Danmark
Foto: Marcio Jose Sanchez

Apple bygger datacenter nummer to i Danmark

Et nyt datacenter skal ligge i Aabenraa og vil koste i omegnen af 6 milliarder
10. JUL 2017 9.33

AABENRAA: Apple udvider sine aktiviteter i Danmark og vil bygge et nyt datacenter lige udenfor Aabenraa. Den amerikanske it-gigant er allerede ved at bygge et andet datacenter i Viborg, og nummer to i Aabenraa kan potentielt blive endnu større. Foreløbig vil de to datacentre dog ligne hinanden i størrelse, energiforbrug og udformning.

Første fase af byggeriet i Aabenraa ventes færdig i 2019 til en samlet pris på omkring 6 mia. kr. Når det er i drift, skal datacentret køre på 100 procent vedvarende energi.

Byggeriet ventes at skabe cirka 300 job og omtrent 50-100 beskæftigede, når datacenteret er i fuld drift. De to datacentre i Danmark skal køre Apples internettjenester som musikbutikken iTunes Store, App Store, iMessage, Kort og Siri for virksomhedens europæiske brugere.

Der er ikke behov for yderligere generatorer, da også centeret i Aabenraa kommer til at ligge ved en transformatorstation. Centeret skal ligge lige ved siden af højspændingsstationen Kassø, som er garant for stor strømforsyningssikkerhed. Netop forsyningssikkerheden er en af hovedgrundene til, at Apple vælger at placere to datacentre i Danmark.

- Apples investering vil bringe mange arbejdspladser med sig, ikke mindst i bygge- og anlægsfasen. Det medfører ekstra vækst ikke bare i Aabenraa, men i Sønderjylland og hele Grænseregionen.  Aabenraa markerer sig i forvejen indenfor sundhed, uddannelser og logistik med nyt Supersygehus, nybygget Campus Aabenraa og Padborg som nordeuropæisk transport- og logistikcentrum, lyder det fra borgmester Thomas Andresen (V).

Investeringen fra Apple har været under forberedelse igennem længere tid, og er sket i et tæt og fortroligt samarbejde mellem Apple, Aabenraa Kommune og Invest in Denmark, som er en del af Eksportrådet i Udenrigsministeriet. 

ka / Ritzau