DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Atea-chef godkendte bonus og it-direktør så det som et skulderklap

Tiltalt salgsdirektør i Atea siger, at han bare parerede ordre, da han bestilte billetter til Formel 1. Samtidig så it-direktør rejsen til Dubai som et skulderklap for godt arbejde

Sag om korruption: Chef i Atea godkendte "underlig tur" til Dubai

SJÆLLAND: Den nuværende topdirektør i it-selskabet Atea fik muligheden for at aflyse en ekstravagant rejse til Dubai med to offentligt ansatte - men han lod turen finde sted, selv om han blev advaret.

Morten Feldings viden om turen til et Formel 1-løb, som optræder i et omfattende anklageskrift fra Bagmandspolitiet om bestikkelse, får fredag i Retten i Glostrup på ny en del opmærksomhed.

Morten Felding har tidligere været sigtet, men Bagmandspolitiet har besluttet ikke at rejse tiltale. Blandt de syv anklagede mænd i sagen optræder derimod it-selskabets tidligere salgsdirektør. Under afhøringen zoomer den tidligere salgsdirektør ind på Felding samtidig med, at han formindsker sin egen rolle.

- Jeg syntes, det var en meget mærkelig og underlig tur, fordi der ikke var noget fagligt indhold, siger han.

Sad længe og tænkte over tilbud
I maj 2014 blev Morten Felding ny topchef i selskabet. På et møde kort efter talte salgsdirektøren med ham om turen, der skulle finde sted i november samme år.

Rejsen var 'kontroversiel', bemærker tiltalte. To offentligt ansatte - it-direktøren i Rigspolitiet og en it-chef i Region Sjælland - skulle fornøje sig sammen med to tidligere Atea-chefer og salgsdirektøren.

- Det første, Morten Felding siger til mig, er, at han ville ønske, at jeg ikke havde fortalt ham om det. Jeg siger, at 'det er 100 pct. din beslutning, om turen bliver til noget'. Jeg kan huske, at han spørger mig, om kunderne bliver sure, hvis vi aflyser. Han spørger, hvad jeg ville gøre i hans situation. Jeg siger, at jeg ville trække stikket. Han sidder længe og kigger ned i bordet. Det ville han lige tænke over, for det var ikke en hvilken som helst kunde, siger den tidligere salgsdirektør.

På et senere tidspunkt vil blandt andre Morten Felding blive udspurgt i retten. Dommen i sagen ventes til februar.

Et slags bonusklap
Den tidligere it-direktør i Rigspolitiet siger fredag i Retten i Glostrup, at rejsen til Formel 1-løbet i Dubai var en slags bonus og et skulderklap for godt udført arbejde. Ifølge den den tidligere it-direktør, orienterede han sin overordnede rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg, om at han skulle til Dubai. 

- Jeg sagde, vi skulle på en drengetur og ned og se Formel 1, og at det ville være superfedt. Han spurgte, om det var en leverandørtur, og det var det ikke, siger den tiltalte. 

Samtidig mener den tidligere it-direktør, at turen var et 'farvel og tak for godt samarbejde.' 

- Selvfølgelig er det fagligt. Jeg sidder med tre mænd, der har bygget Nordens største it-forhandler op, selvfølgelig er det interessant. For mig var det et eftervederlag ligesom de ting og bonusser, jeg har fået undervejs hos Region Sjælland, siger han.

Anklageren spørger i Retten, hvem der bevilgede turen, hvor den tiltalte svarer, at det var it-driftschefen i Region Midtjylland - det vil sige hans tidligere underordnede i regionen.  

'Det er et trickspørgsmål'
Anklageren konfronterer den nu forhenværende direktør i Rigspolitiet med nogle anderledes udtalelser, han kom med i et grundlovsforhør 9. juni 2015.

- Når man bliver anholdt af sine kolleger klokken seks om morgenen og bliver slæbt med til Vordingborg og sidder i en celle og koger, så er man monsterpresset. Man stiller spørgsmål ved selve eksistensen af universet. Man kommer til at tro, at man har gjort noget forkert, forklarer han.

- Hvad pokker? Jeg er direktør i politiet! Det er udtryk for min frustration og bekymring, siger han om sine tidligere udtalelser til en dommer.

Var det i orden at tage med til Dubai, vil anklageren vide.

- Det er jo et trickspørgsmål, Jørn. Jeg ville køre i en Skoda resten af mit liv, hvis jeg kunne have undgået det her. Det har været frygteligt, siger han om forløbet.

 

Ritzau / sl