DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

AUH kan nu selv 3D-printe modeller til kæbe-rekonstruktion

Aarhus Universitetshospital er første hospital i Norden, der kan selv. Både hurtigere og billigere end at købe i udlandet.
27. MAR 2019 6.56

MIDTJYLLAND: Som det første hospital i Norden kan Aarhus Universitetshospital (AUH) nu selv fremstille 3D-printede modeller, som bruges til rekonstruktion af underkæber. Det kommer især kræftpatienterne til gode, fordi de nu ikke længere skal vente på at få modellerne hjem fra udlandet, hvor det indtil nu har været nødvendigt at få dem fremstillet.

Siden februar har otte patienter, herunder også kræftpatienter, fået rekonstrueret deres underkæbe ved hjælp af 3D-printet hjælpeværktøj, som er fremstillet på hospitalet. Det er gjort muligt ved anskaffelse af en 3D-printer, ansættelse af en ingeniør og brug af kompliceret software.

- Det har lettet vores arbejdsgange gevaldigt. Operationstiden bliver kortere, indlæggelsestiden bliver kortere, og vi opnår et mere præcist og korrekt anatomisk resultat, fortæller overtandlæge Jytte Buhl fra AUH.

Det er diplomingeniør Joakim Lindhardt, der er ansat til at planlægge og fremstille de tredimensionelle hjælpeværktøjer til operationerne, og han kan fremstille modellerne på én dag, hvor det før tog cirka syv til ti dage at få dem hjem fra en ekstern leverandør. Oveni er det markant billigere at lave modellerne selv, og der er store fremtidsperspektiver i de nye muligheder.

- Indtil videre bliver modellerne kun brugt til rekonstruktion af underkæben, men på sigt kan man udvide det til andre operationer også. Det er meget spændende. Jeg har slet ikke lyst til at tage hjem fra arbejde i øjeblikket, siger Joakim Lindhardt.

mk