DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Biofos' direktør, John Buur Christiansen, undlod bevidst at informere sin bestyrelse om, at selskabets nye chef - der får ansvar for investeringer og udbud for 1,6 mia. kr. - blev fyret fra ARC
Foto: Finn Frandsen, Ritzau/Scanpix

Biofos-bestyrelse kræver svar i sag om ansættelse af fyret ARC-chef

Mens Biofos’ professionelle bestyrelsesformand er tavs, kræver flere af selskabets bestyrelsesmedlemmer svar i ansættelsessag
19. NOV 2018 14.42

Flere bestyrelsesmedlemmer fra landets største kommunalt ejede spildevandsselskab, Biofos, kræver nu ‘detaljerede’ og ‘tilbundsgående’ svar på, hvad selskabets nyansatte plan- og projektchef, Dan Fredskov, får ansvaret for. 

Udmeldingerne kommer, efter at kommunen.dk har beskrevet, hvordan Biofos' administrerende direktør, John Buur Christiansen, bevidst undlod at informere sin bestyrelse om, at selskabets nye chef - der får ansvar for investeringer og udbud for 1,6 mia. kr. - blev fyret fra Amager Ressource Center (ARC) for blot to måneder siden som konsekvens af en sag om ulovlige indkøb for mindst 306 mio. kr.

Den manglende orientering til bestyrelsen er ifølge Anders Drejer, professor i ledelse hos Institut for Økonomi og Ledelse ved Aalborg Universitet, et brud på Selskabsloven. Netop den vurdering vægter hos Flemming Brank (K), der er byrådsmedlem i Frederiksberg og bestyrelsesmedlem hos både Biofos og ARC

- Hvis der er en professor, der er kommet frem til, at vi skulle have haft noget information, så må vi jo så forelægge det og sige, hvad er der så sket, og hvad er op og ned, siger han.

Flere bestyrelsesmedlemmer forklarer til kommunen.dk, at de ikke har fået besked om, at Dan Fredskov nu får ansvaret for udbud og investeringer for 1,6 mia. kr. i Biofos.

- Han får ansvaret for udbud?, spørger bestyrelsesmedlem og medlem af kommunalbestyrelsen i Lyngby-Taarbæk, Sigurd Agersnap (SF), da kommunen.dk præsenterer ham for Biofos-direktørens udmelding om den nye topchefs rolle.

- Der er vi nødt til at få en redegørelse fra direktionen selv. Det kan man jo ikke forvente, at bestyrelsesmedlemmerne lige har sat sig ind i, siger han.

'Bestyrelsen burde have været orienteret'
Meldingen fra Biofos’ direktør, John Buur Christiansen, er dog helt utvetydig; Den fyrede ARC-chef, Dan Fredskov, får det overordnede ansvar for udbud, 'udbudsmateriale' og indgåelse af milliardinvesteringerne med entreprenører som led i investeringsplanerne.

'Jeg synes helt klart, at bestyrelsen burde have været orienteret. Det er vigtigt for mig som bestyrelsesmedlem i et kommunalt ejet selskab, at der ikke kan skabes tvivl om, at reglerne overholdes. Så derfor synes jeg, at bestyrelsen burde være blevet informeret,' skriver Trine Henriksen (EL), bestyrelsesmedlem i Biofos og kommunalbestyrelsesmedlem i Gladsaxe, i et svar til kommunen.dk.

En ekstern rapport om ARC's ulovlige indkøb, der blev udarbejdet af advokatfirmaet Bech-Bruun og revisionshuset Deloitte, har tidligere konkluderet, at ledelsen hos ARC i årevis har haft et så 'lemfældigt' forhold til reglerne om udbud, at der opstod en kultur, hvor det har været helt normal praksis at underskrive, godkende og forlænge ulovlige millionkontrakter i strid med udbudsreglerne.

Abonnenter hos kommunen.dk kan læse hele historien her.