DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Træls sag i Aalborg:
Borgmester- og rådmandsunderskrifter fra 2005 endevendt i byretten

Daværende borgmester Henning G. Jensen (S) huskede, at daværende rådmand Henrik Thomsen (SF) kaldte håndskreven aftale for "bondefanger-, røvrende- og prokuratorkneb".

AALBORG: Et møde på borgmesterkontoret i Aalborg i 2005 har i to dage været omdrejningspunkt i byretten i Aalborg. Ejendomsselskabet Calum har stævnet Aalborg Kommune for at få overholdt en håndskreven aftale om ikke at bebygge en havnegrund.

Daværende borgmester Henning G. Jensen (S) og daværende rådmand Henrik Thomsen (SF) har skrevet under på aftalen, hvis gyldighed bestrides af kommunens jurister.

Gennem det delvist kommunaltejede Stigsborg P/S, der endte med at købe grunden for næsen af Calum, har kommunen planer om at bygge boliger på grunden. Det vil tage fjordudsigten fra Calums grund, som ligger bagved, og det var ifølge firmaet en del af aftalen på det håndskrevne dokument, at det ikke skulle ske.

For Calum handlede det ifølge Nordjyske om at sikre fjordudsigt, da det lykkedes at få de to politikere til at sætte deres navne under en aftale om at holde havnegrunden fri for bebyggelse. Firmaet havde netop erhvervet en grund bagved den ubebyggede.

Ifølge avisens retsreferat huskede Henning G. Jensen, at Henrik Thomsen på et efterfølgende møde klandrede Calum for "bondefanger-, røvrende- og prokuratorkneb", fordi rådmanden af de kommunale jurister havde fået at vide, at den håndskrevne aftale var ugyldig og ulovlig.

Har solgt halvparten af huset

En tidligere direktør i Calum sagde i retten blandt andet, at "dengang var kommunen Henning G.", og at borgmesteren kunne "få ting til at ske". Nordjyske skriver også, at Henning G. Jensen senere kom til at sidde i bestyrelsen for Calum.

Daværende stadsarkitekt Knud Tranholm forklarede i retten, at han havde fundet det grænseoverskridende, at de to politikere underskrev noget så vigtigt som byplanlægning, men mente samtidig ikke, at underskrifterne kunne forpligte kommunen udover lokalplanen.

Og skulle kommunen tabe sagen i retten, er det planen at sende regningen videre til de to tidligere toppolitikere, har kommunaldirektør Christian Roslev i 2018 udtalt til DR Nordjylland. Roslev regner dog med at vinde.

Selv oplyste Henrik Thomsen i retten, at han har solgt sin halvpart i sit hus til sin kone under indtryk af et muligt kommende erstatningskrav fra kommunen.

Der falder dom i sagen 9. november.