dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi
Foto: Rasmus Findt Pedersen, Polfoto

Bostøtten med i lommen

Virtuel bostøtte til sindslidende kan ikke erstatte fysiske besøg, men kan gøre indsatsen mere fleksibel - og giver ofte mere fokuserede samtaler
5. FEB 2015 13.12

Viborg, Randers, Favrskov, Aarhus og Herning kommuner har sammen med SIND gennemført et toårigt udviklingsprojekt med virtuel bostøtte til folk med en sindslidelse, hvor samtaler over webcam og smartphone har suppleret fysiske besøg. Projektet er blevet evalueret af CFK – Folkesundhed og Kvalitetsudvikling, Region Midtjylland, og evalueringen viser, at virtuel bostøtte er et godt redskab til at støtte psykisk sårbare mennesker i hverdagen, oplyser socialforvaltningen i Aarhus.

Bostøtte gives til sindslidende, der bor i eget hjem og har behov for socialpædagogisk støtte til at få struktur på hverdagen. Almindeligvis tilbydes bostøtte i form af fysiske besøg. Projektet viser, at for mange er det en fordel at kombinere de fysiske besøg med samtaler via web cam og smartphone. 157 sindslidende har deltaget.

Tryghed

- Det er kendetegnende for vurderingen af virtuel bostøtte, at deltagerne oplever en større tryghed. De kan tage deres bostøtte med i lommen, når de er uden for hjemmet. Dermed tør de bevæge sig mere udenfor, og det er en stor fordel, når man er plaget af angst, ensomhed og isolation. Nogle har svært ved at åbne døren for deres bostøtte og kan nemmere tage en videosamtale, fordi de ikke behøver at være værter og have fysisk besøg derhjemme. Desuden indbyder virtuelle redskaber til en mere hyppig, fleksibel og spontan kontakt, og det kan forebygge, at problemerne vokser sig for store imellem de fysiske besøg, siger projektleder Bo Egil Hansen.

Deltagerne i udviklingsprojektet har også afprøvet forskellige smartphone-applikationer, som har vist sig at give en bedre medicinhåndtering og struktur på hverdagen. Desuden har borgerne haft mulighed for at chatte med frivillige i SINDs rådgivning, hvor sindslidende, der er kommet sig helt eller delvist af deres sygdom, kan hjælpe med afsæt i deres egne brugererfaringer.

Teknikken kan drille
- Den virtuelle bostøtte kan ikke erstatte de fysiske besøg, som giver en anden form for socialt nærvær. Det fysiske møde er vigtigt for mange mennesker, der i forvejen har en tendens til at isolere sig, og ofte mødes man om forskellige aktiviteter. Men virtuel bostøtte kan være et nyttigt alternativ der gør indsatsen mere fleksibel og ofte giver nogle mere fokuserede samtaler. Så der skal en individuel vurdering til, før man tager den virtuelle bostøtte i brug, siger Bo Egil Hansen.

Medarbejderne har ligeledes oplevet de virtuelle redskaber som en fordel i hverdagen. Når samtaler afvikles via nettet, sparer medarbejderne tid på transport, og de undgår spildtid ved at møde op til aftaler, der ikke holdes. Det giver medarbejderne mere tid, og giver dem mulighed for at være i kontakt med flere på en arbejdsdag.

- Virtuel bostøtte rummer mange fordele, både for borgerne og medarbejderne. Der har dog vist sig nogle udfordringer, som man skal holde sig for øje. Teknikken kan drille, og nogle steder er der dårlig mobildækning. Nogle kan opleve, at de mister noget nærvær og samvær, og det kan indebære en risiko for øget ensomhed og isolation. Endelig er det vigtigt, at organisationen forbereder sig. Der ligger en effektivisering i redskabet, og det kan nære en frygt for besparelser hos medarbejderne. Men i en tid, hvor vi ikke har udsigt til flere ressourcer, er det nødvendigt at udvikle nye, effektive løsninger, og det er virtuel bostøtte et spændende eksempel på, fortæller Bo Egil Hansen.

Udviklingsprojektet er gennemført sammen med SIND, Favrskov, Herning, Randers, Viborg og Aarhus kommuner, der til sammen har 2700 borgere, som får socialpædagogisk bostøtte på dette område.
Projektet er støttet af TrygFonden og indstillet til Digitaliseringsprisen 2015.

Nyheder er værd at betale for

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Indkøbs artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Indkøbs artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Indkøb

Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

https://www.dkindkob.dk/artikel/bostoetten-med-i-lommen

GDPR