dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

Danmark donerer milliarder til Ukraine til luftforsvar og ammunition

Der doneres 5,6 milliarder kroner til luftforsvar, artilleri, granater og panserværnsminer til Ukraine.  
16. MAJ 2024 15.08

Danmark donerer 5,6 mia. kr. i den 18. donationspakke til Ukraine, hvor halvdelen går til luftforsvar. Det siger udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) efter et møde i Det Udenrigspolitiske Nævn.

- Det er en ganske stor pakke, aktuelt er vi det land pro rata, som yder størst militær støtte til Ukraine, siger han.

Der afsættes 2,4 mia. kr. til luftforsvar til Ukraine, som er i krig med Rusland, efter at landet blev invaderet for over to år siden.

En del af midlerne går til donationen af den kommende ukrainske F-16-kapacitet. Det er endnu uvist, hvornår flyene sendes til Ukraine, som er trængt i defensiven af Rusland, da de mangler ammunition samt fly, kampvogne og artilleripjecer.

Penge målrettet indkøb i Ukraine

Torsdagens pakke går blandt andet til indkøb af artilleripjecer, granater og panserværnsminer. En del af midlerne går til vedligeholdelse af donationerne, som er afgørende for den langvarige effekt på kamppladsen.

Ifølge forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) vil Danmarks donation kunne mærkes på slagsmarken og hos de ukrainske virksomheder, som der investeres i, da materiel herfra er billigere og nemmere at vedligeholde.

- Som en del af den her donationspakke har vi nu også øremærket yderligere en milliard til direkte køb hos ukrainske forsvarsindustrivirksomheder. Danmark vil være det første land, der kommer til at gøre det. Vi er tæt på at kunne lave en model for at gå ind og købe forsvarsmateriel i Ukraine, siger han.


/ritzau/

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.