dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat

De køber ind for milliarder af skattekroner og nu samles de til topmøde

Under overskriften ”Vi tager ansvar for vores velfærd” samles spidserne for den kommunale velfærd i Aalborg til topmøde og allerede i velkomstdokumenterne rettes skytset mod regering og stat.  

De administrerer over 100 mia. skattekroner og ca. 30 pct. ender som indkøb foretaget i den private sektor. Rigtig gættet, der er tale om sundheds- ældre- og socialområdets kommunale chefer og ledende politikere.

De er torsdag og fredag traditionen tro samlet i Aalborg Kongrescenter, hvor der er plads til mindst 1500 og her plejer der at være proppet med mennesker fra det kommunale landskab. Under overskriften ”Vi tager ansvar for vores velfærd” samles disse indflydelsesrige personer, der står i spidsen for den nære velfærd i den yderste kommunale frontlinje.

Allerede i det oplysende magasin som deltagerne kan trække via en app, trækker formanden for KL`s socialudvalg borgmester i Viborg Kommune Ulrik Wilbek forventningerne til regeringen skarpt op, skriver Opsindsigt.dk.

- Ligeså klar, som vi er, til at tage ansvaret på os, forventer vi også, at staten er det. Kigger man på de tørre tal, tegner der sig en kedelig tendens til, at det fra statens side går den modsatte vej med tilliden. I løbet af fem år er antallet af ansatte i centraladministrationen vokset med godt 11.800 medarbejdere. Det svarer til 32 pct. flere ansatte i ministerierne og 41 pct. flere ansatte i styrelserne. Til sammenligning er antallet af administrative årsværk i kommunerne steget med 2,4 pct. i samme periode,” skriver Ulrik Wilbek.

Han peger på, at regeringen kræver, at kommuner og regioner sparer tre mia. mere på administration, mens staten endnu ikke er blevet konkrete på, hvordan de tilsvarende vil slanke administrationen.

”Den massive vækst af ansatte i centraladministrationen afspejler sig i flere mere eller mindre detaljerede krav og anbefalinger til kommuner og regioners opgavevaretagelse og dokumentation heraf,” skriver han.

Han mener, at kommunerne er bundet fast i en perlerække af statslige tilsyn med stort og småt, som ofte er ukoordineret.

”Rigide og detaljerede krav og forventninger fra nationalt hold binder kommunerne og tager tid fra den gode faglige ledelse og den borgernære indsats,” lyder det.

Her er det værd at bemærke, at store dele af de her krav, som stilles fra staten, også påvirker de private aktører, som kommunerne køber ind hos og medvirker til at påvirke prisniveauet på diverse velfærdsområder og dermed udgifterne for kommunerne.

amp

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.