DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Foto: Jens Dresling, Ritzau Scanpix

Det’ jul, men er det cool? Pas på med at sige ja til gaver

Nej, som offentligt ansat må du ikke modtage gaver fra borgere og virksomheder. Og dog - i højtider er beskedne gaver ok

Er du offentligt ansat, må du som udgangspunkt ikke tage imod gaver fra hverken borgere eller virksomheder. Det slår Moderniseringsstyrelsen fast, nu hvor vi står over for en højtid, som ellers er forbundet med at give lidt ekstra til hinanden. 

'Offentligt ansatte må som det klare udgangspunkt ikke modtage gaver eller andre fordele fra borgere eller virksomheder, som de tilbydes i kraft af deres ansættelse'.

Det er den helt præcise ordlyd øverst på side 25 i vejledningen om god adfærd i det offentlige rum, som er udarbejdet af Moderniseringsstyrelsen, KL og Danske Regioner.

Ingen regel uden undtagelser
Men hvordan er det nu lige med den der flaske vin eller æske chokolade? Der er jo som bekendt ingen regler uden undtagelser. Pædagoger i børnehaver må eksempelvis gerne tage imod en lille 'taknemmelighedsgave', som det hedder, fra forældre, hvis barn stopper. 

Og det samme gælder også for julegaver. Her må offentligt ansatte nemlig godt tage imod beskedne gaver fra både borgere eller virksomheder, de har en arbejdsrelation til.

- Det er vigtigt at understrege, at der skal være tale om små julegaver, der ikke skaber tvivl om habiliteten, altså hvorvidt medarbejderen er saglig og upartisk i forhold til sine arbejdsopgaver. Reglerne har jo også til formål at beskytte medarbejderen, siger vicedirektør i Moderniseringsstyrelsen Linda Nordstrøm Nissen og understreger dog, at man altid skal følge sin arbejdsplads' regler.

Hun fortæller også, at det ikke er tilladt at dele en større gave op i flere små for at kunne leve op til reglerne, da det er 'transaktionsstørrelsen', der gælder. Således må en medarbejder ikke dele sin gave med kollegerne, hvis den er givet til én person.

ibs

Læs om God adfærd i det offentlige.