DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

DI: Regioner kan hente en halv milliard til sundhed ved udbud

Alene Region Midtjylland kan hente 133 mio. kr. på mere samarbejde med private virksomheder, viser opgørelse
26. MAR 2018 7.21

Region Syddanmark er duks, når det handler om at sætte offentlige opgaver i udbud, mens Region Midtjylland halter bagefter og kan hente 133 mio. kr. ved at sende kantinedrift, logistik og rengøring på sygehusene i konkurrence mellem private servicevirksomheder. Det fremgår af en sammenligning som Dansk Industri har foretaget af de fem regioners samarbejde med private virksomheder i form af konkurrenceudsættelse på fire hovedområder.

Til forskel fra stat og kommuner sender regionerne færre opgaver i udbud. Andelen var 20,2 pct. i 2016 mod 23,5 pct. otte år tidligere, skriver Jysk Fynske Medier.

Målt ud fra forskellene mellem regionernes praksis i dag er der et potentiale på mellem 400 og 600 mio. kr. i effektivisering.

Region Syddanmark og Region Sjælland ligger højest på konkurrenceudsættelse, mens Midtjylland og Hovedstaden ligger under gennemsnittet. Dansk Industri regner ud fra studier i den offentlige sektor med en besparelse på 10 pct. af udgifterne, når opgaver bliver sendt ud i konkurrence i et offentligt-privat samarbejde.

- Man kan også lære af hinanden, og der er trods alt kun fem regioner. Vi har regnet på opgaver, som ikke bør være politisk kontroversielle: Støttefunktioner som kantine, vaskeri og logistik til regionernes hovedopgave med at levere sundhed til danskerne, siger branchedirektør for service Jakob Scharff fra Dansk Industri.

- Men handler det ikke mere om at skaffe arbejde til jeres medlemmer, servicevirksomhederne?

- Det lægger vi ikke skjul på. Vi har nogle medlemmer, som meget gerne vil have mere at rive i, det er klart. Men DI arbejder også for, at vi får en mere effektiv offentlig sektor til gavn for hele samfundet og vores medlemmer, siger Jakob Scharff.

Ifølge Dansk Industri kan konkurrenceudsættelse give innovation i den offentlige sektor i samarbejdet med private firmaer.

- Servicevirksomhederne kan være med til at nytænke og optimere opgaver i regionerne. Men frustrerende nok går udviklingen tilbage, og en smule drillende kan man sige, at der sker mange spændende ting i staten hos forsvaret og politiet. I forsvaret har man sagt: Vi skal gøre soldater klar til skarpe missioner og have professionelle til at hjælpe os med alle opgaver omkring det. Vi ser kommunerne etablere nye samarbejder med private i større omfang end tidligere. Men med regionerne er det en anden historie. Desværre, siger Jakob Scharff.

mk