DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Integrerede operationsstuer er dyre og har begrænset gevinst

Touchskærme og smart teknologi har gjort sit indtog på en række operationsstuer landet over, men der stilles spørgsmålstegn ved, om de er pengene værd.
8. OKT 2019 12.23

En ny evaluering af de såkaldt integrerede operationsstuer - operationsstuer med moderne touchskærme og smart-teknologi - viser, at personalet generelt er tilfredse med den nye teknologi, men at gevinsten er begrænset og prisen er høj. Det viser en analyse fra Defactum, som har besvarede en række spørgsmål fra Danske Regioners Sundhedsdirektørkreds. 

- Vi finder ingen signifikante forskelle i operationstid mellem integrerede og konventionelle operationsstuer. Kommunikationen mellem det kirurgiske personale synes heller ikke at blive forbedret, og det samme gælder samarbejdet på stuen, fortæller senior projektleder Claus Løvschall.

- Omvendt er der dog umiddelbart heller ingen risici ved den moderne teknologi, så udover prisen er der ikke noget, der taler imod at bruge teknologien til forskellige typer operationer, uddyber han.  

Det bør derfor give stof til eftertanke om, hvorvidt man fortsat skal implementere de integrerede operationsstuer. Defactum vurderer, at der er gennemsnitelig en ekstra omkostning på knap 700.000 per stue. Teknologien er allerede udfoldet på 77 operationsstuer i Danmark. 

- Lige nu bør man overveje om nye integrerede operationsstuer skal indføres, men det er ikke utænkeligt, at teknologien udvikler sig så meget, at stuerne over tid får effekt eller bedre værdi for såvel det kirurgiske personale som patienten, fortæller Claus Løvschall. 

 

Hele rapporten kan læses her.