DK Nyt
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Eniig afstår opkrævning, køber sig i stedet fri af Herning Kommune

Modregningsregler for forrentning af indskudskapital fører i stedet til mærkbar sænkning af varmeprisen
21. DEC 2017 10.14

HERNING: Fjernvarmeselskabet Eniig i Herning vil afstå fra at opkræve ca. 160 mio. kr. som selskabet ellers har fået godkendt som forrentning af indskudskapital. Beløbet indgår i stedet i en handel med Herning Kommune, der sælger sin aktiepost på 34,4 pct. til Eniig. Prisen oplyses til 'omkring 180 mio. kr., hvoraf Eniig betaler 22,5 mio. kr. kontant til kommunen, og resten udgøres af de penge, Eniig ikke får ind som forrentning.

Facit i regnestykket er, at salget kommer varmekunderne til gode i form af en nedsættelse af varmeprisen i de kommende tre år. I forvejen havde Eniig besluttet at sænke varmeprisen med knap 1.400 kr. om året for et standardhus på 130 kvadratmeter, og handelen med Herning Kommune nedsætter den nu med yderligere 1.700 kr., oplyser Eniig, som dermed anbringer sig selv i den billigste fjerdedel af de 400 fjernvarmeselskaber i Danmark.

Arrangementet er kommet i stand i forlængelse af en regelændring i forsommeren, da Folketinget med et hasteindgreb ville forhindre kommuner i et trække store summer ud fra fjernvarmeselskaber, som de tidligere regler ellers gav mulighed for. Ændringen betød, at hvis en kommune trak penge ud på den måde, ville deres bloktilskud fra staten blive nedsat med nøjagtig samme beløb og dermed fjerner kommunens tilskyndelse til at gøre det.

Regelændringen fik Eniig og Herning Kommune til at stikke hovederne sammen for at finde en løsning, og det er så endt med den kombinerede aktiehandel og prisnedsættelse, således at pengene på enmåde alligevel er blevet trukket ud af fjernvarmeselskabet, men til kunderne og ikke til kommunen

- Vi har gennem årene haft et fortrinligt samarbejde med Herning Kommune, og der er med dagens aktieoverdragelse ikke planer om ændringer i driften af selskabet, siger adm. direktør Martin Romvig fra Eniig i en kommentar.