dkmedier
dknyt
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
ESG er kommet på dagsordenen i bestyrelserne i store danske virksomheder
(Arkivfoto.)
Foto: Søren Breiting/Biofoto/Ritzau Scanpix

ESG er kommet på dagsordenen i bestyrelserne i store danske virksomheder

84 pct. af bestyrelserne for de største danske virksomheder nu har grøn omstilling på dagsordenen, viser en ny rapport. De mindre virksomheder halter stadig efter.  
22. JAN 2024 9.37

Der har været masser af kritik af, at danske bestyrelser ikke har taget ESG til sig som en fast del af bestyrelsesarbejdet. Ligesom det ikke har skortet på kritik af, at danske bestyrelser mangler kompetencer inden for ESG. Men nye tal viser, at det måske ikke er helt så slemt endda, skriver Mandag Morgen.

Tallene kommer fra ‘Bestyrelsesrapporten 2024’, den årlige bestyrelsesrapport fra BoardPartners, der dækker besvarelser fra knap 1.400 danske bestyrelser. Rapporten er udarbejdet i samarbejde med DI og Better Board.

Den viser, at grøn omstilling (E) er på dagsordenen hos 84 pct. af bestyrelserne i de største danske virksomheder, mens 73 pct. arbejder med social ansvarlighed (S) og 69 pct. med governance (G). Flere af de virksomheder, der indgår i rapporten, er i år blevet mødt med kravet om ESG-rapportering, der trådte i kraft 1. januar, men der er også mange, der ikke er.

Mindre virksomheder halter efter

Overordnet synes virksomhederne at tage større ansvar for især den grønne omstilling. Næsten halvdelen af alle de virksomheder, som ikke er blevet mødt med lovkrav endnu, oplyser i ‘Bestyrelsesrapporten 2024’, at de selv har igangsat initiativer inden for grøn omstilling. I 2022 gjaldt dette kun for hver femte virksomhed.

Der er dog også stadig mange bestyrelser for de små og mellemstore virksomheder, som ikke har taget ESG ind som en del af det faste arbejde i bestyrelsen, og som heller ikke har taget initiativer i ESG-retning. Det forbavser Marlene Haugaard, som er formand for BoardPartner.

- Kravene til virksomhedernes tredobbelte bundlinje bevæger sig kun i én retning, og for de største virksomheder er rapporteringskravene nu fuldt på linje med den finansielle rapportering, og det vil bevæge sig ned til de mindre virksomheder i løbet af få år. Udover de krav, der kommer udefra i form af lovgivning, så begynder kravene også at komme mere indefra fra medarbejderne og fra stakeholders som kunder og samarbejdspartnere. Så til alle de bestyrelser, der ikke begyndt at arbejde med ESG, vil jeg gerne komme med en kraftig opfordring: Få lavet en konkret handlingsplan, som dokumenterer virksomhedens ressourceforbrug og affald, og sæt mål for, hvordan virksomheden skal forbedre sig, siger hun.

amp

 

 

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11 b og DSM-direktivets artikel 4.